Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz letalske družbe, se poravnava nanaša na finančno škodo leta 2019. Dobiček pred davki naj bi bil takrat zaradi prizemljitve manjši za 540 milijonov dolarjev.

Poudarili so, da bodo z Boeingom nadaljevali pogajanja o povračilu škode, ki bo nastala letos in ki bi lahko nastala pozneje. Podrobnosti doseženega dogovora in prihodnjih pogajanj so zaupne narave, so dodali.

Boeing je dogovor o povračilu škode v minulih tednih dosegel tudi z nekaterimi drugimi letalskimi družbami, med drugim ameriško letalsko družbo Southwest Airlines.

Letala boeing 737 max so prizemljena od marca lani po dveh nesrečah oktobra 2018 v Indoneziji in marca lani v Etiopiji, ki sta zahtevali 346 življenj. Pred nekaj tedni je Boeing napovedal, da bo januarja začasno prekinil proizvodnjo teh letal, saj vse kaže, da se bo prizemljitev nadaljevala tudi letos.

Kljub prizemljitvi je Boeing namreč še naprej proizvajal letala 737 max - po 42 mesečno - in tudi prejemal naročila zanje. Vendar pa je povpraševanje začelo upadati, kar velja tudi za ostala Boeingova letala.

Ameriški letalski prevoznik United Airlines je tako denimo v začetku lanskega decembra sporočil, da je 50 novih letal naročil pri evropskem Airbusu. Dodali so, da bodo obstoječo floto Boeingovih letal po pridobitvi novih upokojili.