Po zmagi na uvodni tekmi kvalifikacij za olimpijske igre proti Belgiji s 3:0 so imeli Slovenci včeraj dan premora. Ta je bil tudi njihov edini v nemški prestolnici, saj jih sedaj do zaključka turnirja dvoboji čakajo vsak dan. Poleg obvezne analize njihovega današnjega nasprotnika Nemčije so ponedeljek v slovenski vrsti izkoristili za trening, selektor Alberto Giuliani pa je svojim igralcem zaukazal tudi ogled tekme med Nizozemsko in Srbijo (0:3). Iz tega lahko sklepamo, da Italijan na klopi Slovenije že pogleduje proti polfinalu in računa, da bodo po porazu proti Franciji drugo mesto v skupini B zasedli prav novi evropski prvaki. To seveda pomeni, da v slovenskem taboru razmišljajo le o prvem mestu v svoji skupini, zato bi morebiten poraz proti gostiteljem resno ogrozil njihove načrte. »Z Nemci nismo igrali že zelo dolgo, a to niti ni pomembno. Vemo, da nas čaka zahteven obračun, saj bodo ti igrali pred domačimi gledalci. Pritiskati bomo morali s servisi, jih oddaljiti od mreže, z blokom in obrambo pa si tako kot proti Belgiji priigrati kakovostne napade, ki nam bodo zagotovili zmago,« je recept za uspeh izdal bloker Slovenije Alen Pajenk.

Današnja tekma bo za slovenske odbojkarje obenem tudi priložnost za vnovično snidenje z njihovim nekdanjim selektorjem Andreo Gianijem, ki je selektorski stolček Slovenije leta 2017 zamenjal prav za nemškega. »Giani je v našo ekipo vnesel samozavest pa tudi nekaj novih pravil,« je za nemške medije med drugim dejal slovenski kapetan Tine Urnaut. Devetinštiridesetletni Italijan, ki je kot odbojkar svojo državo zastopal na kar petih olimpijskih igrah, je v Berlinu pod pritiskom rezultata, saj njegova ekipa na evropskem prvenstvu ni blestela in se je od tekmovanja poslovila v četrtfinalu.

»Nemčija je zelo dobra ekipa s selektorjem, ki nas dobro pozna od prej. Ob polni dvorani navijačev je to velika prednost. A če bomo odigrali, kot znamo, če bomo dvignili raven igre v napadu in igrali tako borbeno kot proti Belgiji, se nimamo česa bati,« je zatrdil slovenski korektor Tonček Štern in še posebej izpostavil prvega zvezdnika Nemčije Györgyja Grozerja. »Na servise Grozerja se bomo pripravili, morali se bomo braniti. Videli smo, kako močni so ti servisi. Morali bomo igrati zelo organizirano, se braniti in ne bomo smeli z glavo skozi zid, ampak igrati prvi, drugi, tudi tretji napad in tako čim hitreje prekiniti njegovo serijo.«

Da je korektor nepogrešljiv člen nemške reprezentance, je še enkrat dokazal v drugem nizu nedeljske tekme proti Češki. V njem so Nemci zaostajali že z 18:22, nato pa je na črto za servis stopil Grozer in z začetnimi udarci, ki so dosegli skoraj 130 kilometrov na uro, svoji ekipi s sedmimi zaporednimi točkami pomagal do vodstva z 2:0 v nizih. »Georg je Georg. Z njim je vse mogoče. Tokrat je rešil naše riti,« je po uvodni tekmi dejal njegov soigralec Markus Steuerwald. Petintridesetletnik je na turnirju v Berlinu še posebno motiviran, saj je to nemara celo njegova zadnja priložnost za nastop na olimpijskih igrah. »Zelo lepo bi bilo, da bi reprezentančno kariero sklenil na olimpijskih igrah,« je nedavno priznal György Grozer.