47-letni vodja španskih socialistov Pedro Sanchez bo na glasovanju po jutrišnji parlamentarni razpravi predvidoma potrjen za predsednika vlade. Parlament ga na prvem glasovanju po dvodnevnem burnem zasedanju v nedeljo ni potrdil, kar je bilo pričakovano, saj koalicijski partnerici, Socialistična delavska stranka (PSOE) in Unidas Podemos (UP), v parlamentu nimata absolutne večine, ki je potrebna za izvolitev v prvem krogu. V drugem krogu pa bo potreboval navadno večino, torej več glasov za kot proti, to pa ima načeloma zagotovljeno. Razprava v parlamentu pa poteka v zelo napetem političnem ozračju, ki vodi v globok in nevaren družbeni razkol.

Tesna pot do vladne večine

V 350-članskem parlamentu bi moralo v nedeljo za Sancheza glasovati vsaj 176 poslancev, a je dobil deset glasov manj (166), proti je bilo 165 poslancev, 18 se jih je vzdržalo. To hkrati napoveduje zelo tesen izid jutrišnjega glasovanja. Po predvidevanjih bo proti enako število poslancev kot v nedeljo, za pa bo le en glas več, tega naj bi prispeval poslanec, ki se nedeljskega glasovanja ni udeležil zaradi bolezni. Sanchez namreč lahko računa na podporo 120 socialističnih poslancev, 35 iz stranke Unidas Podemos (UP), ki je glavna partnerica v napovedani koalicijski vladi, šestih poslancev krščanskodemokratske Baskovske nacionalistične stranke (PNV), po tri glasove pa mu zagotavljajo stranka Mas Pais-Equo-Compromis in tri manjše regionalne stranke. A prav tako bistveno je, da so socialisti izposlovali, da se bo pet poslancev baskovske nacionalistične levičarske stranke EH Bildu in 13 parlamentarcev iz stranke Katalonska republikanska levica (ERC) vzdržalo in ne bodo proti, kar Sanchezu omogoča dosego navadne večine, sicer zelo krhke, lahko pa bi bil tudi imenovan na čelo manjšinske koalicijske vlade.

Pristanek na dialog s Katalonci brez omejitev

Sanchez je katalonsko stranko ERC v več tednih pogajanj prepričal z zavezo k reševanju katalonske krize s političnim dialogom in ne s kriminalizacijo zahtev nacionalistov, kot to zahteva desnica. Obljubil je, da bo 15 dni po izvolitvi nove vlade sestavil pogajalsko omizje, v okviru katerega se bodo predstavniki madridske in katalonske vlade pogovarjali brez zadržkov in omejitev o vseh vprašanjih, vključno o sklicu referenduma za osamosvojitev. V nagovoru poslancem je zatrdil, da bo njegova absolutna prioriteta na premierskem položaju vzpostavitev dialoga s Katalonijo v skladu s špansko ustavo. Poudaril je: »Španija ne bo propadla, tudi ustava ne. To, kar bomo razbili, je politična blokada«.

Politična opozicija, ki jo sestavljajo desna Ljudska stranka (PP), bolj sredinski Ciudadanos in skrajno desna profrankistična stranka VOX, je v parlamentarni razpravi Sanchezovi izvolitvi in sestavi koalicijske vlade ostro nasprotovala in se ji namerava zoperstaviti z vsemi sredstvi. Retorika njihovih voditeljev in političnih predstavnikov nakazuje brutalen politični in kulturni zlom znotraj španske družbe, kot je danes izjavil španski komentator. Za špansko desnico je leva koalicijska vlada s stranko UP, ki jo označujejo za komuniste, nesprejemljiva, prav tako je zanje nelegitimen dogovor socialistov z nacionalističnimi strankami, posebej s katalonsko ERC, katere vodja Oriol Junqueras je obsojen na 13-letno zaporno kazen.

Toča žaljivk v parlamentu

Pablo Casado, prvak stranke PP, je označil Sancheza za izdajalca domovine, njegova izvolitev na čelo vlade pa naj bi pomenila grožnjo, da se bo država soočila z operacijo rušenja ustave, ki da vodi v uničenje Španije. Po njegovih besedah bo to frankensteinska vlada s komunisti in separatisti. Evroposlanec iz stranke VOX in nekdanji novinar Herman Tertsch pa je na twitterju zapisal, da početje socialistov terja uporabo 8. člena ustave, ki določa, da mora vojska zagotoviti suverenost, ozemeljsko celovitost in institucionalni red v državi.

V 13-urni sobotni ter v še triinpolurni nedeljski razpravi so predstavniki desnih strank obsuli Sancheza in njegove podpornike s točo žaljivk in obtožb prek vseh meja dostojanstva. Lažnivec, prevarant, stripovski lopov, je nanj grmel Santiago Abascal, voditelj stranke VOX. Še hujši so bili verbalni napadi v nedeljo na baskovsko poslanko Mertxe Aizpurua, predstavnico EH Bildu, zaželeli so ji celo smrt. Sanchezov odgovor na vse to pa je bil, da je napredna politična koalicija najboljši protistrup za koalicijo apokalipse in Španijo v črno-beli barvi.