»Sanje. Zmaga. Spomini« – to je uradni slogan letošnjega Eura, ki ga bodo prvič v zgodovini gostile kar tri države: Švedska (Malmö/skupina E in skupina II v glavnem delu; Göteborg/F; Stockholm/polfinale, finale, tekma za tretje in peto mesto), Norveška (Trondheim/C in D) in Avstrija (Gradec/A, Dunaj/B in skupina I v glavnem delu). Prvič v zgodovini bo nastopilo kar 24 reprezentanc, doslej 16, zato bo spremenjen tudi tekmovalni sistem. V prvem delu bo šest skupin s po štirimi reprezentancami, v drugi del se uvrstita le po dve najboljši iz vsake, dvanajsterica pa tvori novi dve skupini s po šestimi ekipami: v skupini I bosta igrali po dve najboljši reprezentanci iz skupin A, B in C, v skupini II pa iz D, E in F. Prva in druga reprezentanca iz glavnih skupin igrata v polfinalu po navzkrižnem sistemu (1. I – 2. II in 2. I – 1. II), poraženca za bron, zmagovalca za naslov prvaka Evrope, tretjeuvrščeni ekipi pa za končno peto mesto.

Španija šele v petem poskusu

Zlato kolajno z EP 2018 na Hrvaškem branijo Španci, ki so takrat v velikem finalu v zagrebški Areni pred zgolj 9000 gledalci (zmogljivost 15.600) premagali Švedsko z 29:23. Za zlato sta se pomerili reprezentanci, ki sta bili pred tem že štirikrat v finalu: Španci so po štirih finalnih neuspehih (1996, 1998, 2006, 2016) končno le premierno stopili na najvišjo stopničko, Švedi pa so po štirih finalnih zmagah (1994, 1998, 2000, 2002) prvič klonili. Špance je do prvega evropskega zlata v vlogi selektorja popeljal Jordi Ribera, ki bo reprezentanco vodil tudi tokrat: »Na Hrvaškem nismo bili med favoriti, a smo na koncu osvojili prvo mesto. Seveda ne bi imel nič proti, če se to ponovi tudi na letošnjem tekmovanju, toda krog favoritov je še širši in še težje bo priti na vrh ali vsaj blizu njega.«

Na Hrvaškem so se z bronom okitili Francozi, ki so v malem finalu ugnali Dansko z 32:29 (17:14), prav Skandinavci pa so po mnenju največje svetovne stavnice glavni favoriti na 14. EP. Kvota na Dansko je namreč samo 1,15, na Francijo in Španijo po 1,65, četrto mesto pa si delita Švedska in Nemčija (2,25). Slovenija je presenetljivo na visokem osmem mestu (kvota 13,00), med 24 reprezentancami pa za največje avtsajderje veljajo Ukrajina, Bosna in Hercegovina, Nizozemska in Latvija (po 251,00). Danci so aktualni olimpijski (Brazilija 2016) in svetovni prvaki (Nemčija/Danska 2019), na naslov evropskega prvaka čakajo že od Srbije 2012, na zadnjih dveh EP pa so ostali brez odličja – bili so šesti na Poljskem 2016 in četrti na Hrvaškem 2018.

Danci v lovu za trojčkom

Danski selektor Nikolaj Jakobsen je izbrano vrsto svoje domovine prevzel leta 2017, ko je zamenjal Islandca Gudmundurja Gudmundssona, tri leta prej pa je istega strokovnjaka zamenjal tudi na trenerskem stolčku nemškega kluba Rhein Neckar. Lani je zdaj 48-letni Jakobsen po petih letih prekinil delo v Nemčiji in se posvetil le reprezentanci Danske, sočasno pa je še trener ekipe domačega kluba GOG Gudme do 19 let. »Vem, da bi z zlato evropsko kolajno ponovili vrhunski dosežek, ki je doslej uspel samo Franciji – biti sočasno aktualni olimpijski, svetovni in evropski prvak. Čeprav imamo vrhunski igralski kader, nam to seveda še ničesar ne zagotavlja. Najprej moramo priti iz skupine z Madžarsko, Islandijo in Rusijo, nato pa biti v boju za polfinale uspešni tudi v glavnem delu tekmovanja. V polfinalu pa je vse mogoče – lahko posežeš po zlati kolajni ali pa ostaneš brez odličja, kot se nam je to že zgodilo, nazadnje na Hrvaškem pred dvema letoma.«

Na prvenstvu stare celine si bo neposreden nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu priigral zgolj prvak Evrope. Od evropskih reprezentanc ima olimpijsko vozovnico doslej zagotovljeno le Danska, ki je lani slavila na SP, če bo najboljša tudi na EP 2020, pa bo na igre na Japonsko neposredno odpotovala tudi drugouvrščena reprezentanca. Na treh aprilskih kvalifikacijskih turnirjih za OI s po štirimi ekipami je prostora zgolj še za dve reprezentanci iz Evrope, ki bosta najboljši na bližnjem Euru. Za prosti mesti se bo v naslednjih dneh in tednih potegovalo kar 18 reprezentanc, med njimi tudi Slovenija. Gostiteljice kvalifikacijskih turnirjev za OI so za zdaj Norveška, Francija in Norveška, rezerva pa je Hrvaška.