V času preiskave pred ustavno obtožbo v predstavniškem domu kongresa je nekdanja Boltonova sodelavka Fiona Hill povedala, da je Bolton izjavil, da ni in noče biti "del mamilarskega posla", ki ga okoli Ukrajine kuhata veleposlanik ZDA pri EU Gordon Sondland in vršilec dolžnosti šefa kabineta Bele hiše Mick Mulvaney.

Bolton je danes sporočil, da bo izpolnil svojo državljansko dolžnost, za kar se je odločil po globokem premisleku. "Sklenil sem, da sem pripravljen pričati, če bo senat izdal nalog za moje zaslišanje," je sporočil.

Demokrati v predstavniškem domu so želeli, da bi Bolton pričal že med preiskavo in so mu izdali poziv, na katerega pa se ni odzval z izgovorom, da Trump prepoveduje udeležbo na zaslišanjih pred ustavno obtožbo. Sporočil je, da bo raje počakal na odločitev sodišča ali ima prav kongres ali Trump. Predstavniški dom na Boltona ni čakal in je decembra potrdil ustavno obtožbo.

Obtožba Trumpa bremeni, da je od Ukrajine v zameno za vojaško pomoč, ki jo je zadrževal, zahteval preiskavo o korupciji vodilnega demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna in teorije zarote, da se je Ukrajina vpletala v ameriške volitve leta 2016 in ne Rusija. Bolton pri nagajanju Ukrajini ne bi nikoli sodeloval, saj so njegova stališča glede Ukrajine in Rusije zelo trdna v prid Ukrajini.

Ustavna obtožba trenutno visi v zraku, ker je predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi ne pošlje v senat - ki je po ustavi zadolžen za sodni proces proti predsedniku - dokler ne dobi zagotovil, da ne bo šlo le za rutinsko oprostitev predsednika s pomočjo republikanske večine. Trumpa to zelo jezi in nenehno tvita proti Pelosijevi, ki ga ne upošteva.

Njegove trditve, da si želi zaslišanja prič, poznavalci jemljejo z veliko rezervo, čeprav bi lahko dodatno zameglili dejstva s tem, da bi v senatu zaslišali Bidna in njegovega sina Hunterja, ki je bil v preteklosti v nadzornem odboru ukrajinskega energetskega podjetja. Trump sedaj trdi, da je od Ukrajine le zahteval naj odpravi korupcijo, zadrževanja pomoči pa ne priznava.

Vodstvo senatnih republikancev si ne želi nobenega zapletanja in prič, ki bi lahko dale večjo težo ustavni obtožbi. Demokrati so prepričani, da je Bolton ena od takih prič. Bolton je zato lahko pogumen na Twitterju, ker se zaveda, da obstaja le majhna možnost, da bi moral res nastopiti proti Trumpu.

Predsednik pravosodnega odbora v senatu Lindsey Graham je v nedeljo dejal, da bodo republikanci nadaljevali s postopkom ustavne obtožbe, tudi če je Pelosijeva ne bo poslala v senat. Bodo pač ustrezno spremenili senatna pravila. To so doslej storili že večkrat, najbolj odmevno z zavračanjem potrditve kandidata za vrhovnega sodnika ZDA, ki ga je predlagal predsednik Barack Obama in z odpravo možnosti blokade sodnih imenovanj.