Za nogometaši v španskem prvenstvu je natanko polovica odigranih tekem. Po 19 krogih vodi Barcelona, vendar je njeno vodstvo vse prej kot prepričljivo. Katalonci so namreč doslej zbrali identično število točk kot Real Madrid, prvo mesto pa zasedajo izključno zaradi boljše razlike v golih, saj so zabili dva zadetka več od svojih največjih tekmecev iz španske prestolnice. Da je situacija pri Barceloni daleč od idilične, se je znova potrdilo na sobotni tekmi, na kateri so nogometaši trenerja Ernesta Valverdeja proti zadnjeuvrščenemu mestnemu tekmecu Espanyolu iztržili zgolj remi (2:2).

Od desetih gostovanj v letošnji sezoni je bilo sobotno sicer že njihovo šesto, na katerem so oddali točke, Espanyol pa je postal 14. ekipa v la ligi, proti kateri so prejeli zadetek. Doslej se je njihova mreža zatresla že 23-krat, kar je njihov najslabši obrambni izkupiček po sezoni 2002/2003, ko so po 19 odigranih tekmah prejeli 27 golov in zasedali 12. mesto. Boljšo obrambo od Barcelone imajo tako Atletico Madrid kot tudi Athletic Bilbao, Sevilla, Getafe in tudi Real Madrid. Slednji je po polovici sezone prejel samo 12 golov oziroma najmanj v zadnjih 32 letih. Navijači španskih prvakov ob iskanju krivca za anemične predstave moštva s prstom kažejo proti trenerju Valverdeju. Ta je bržkone še bolj nepriljubljen kot njegov osovraženi predhodnik na klopi Kataloncev med letoma 2013 in 2014 Tata Martino, pri čemer je zanimivo, da je bil celo Argentinec po polovici sezone uspešnejši od 55-letnika, saj je zbral štiri točke več.

Trmasto vztrajanje s Špancem na čelu ekipe utegne vodstvo kluba v drugi polovici sezone, ko se začne lov na lovorike, drago stati. Za prvo se bodo potegovali že ta teden, ko je na sporedu španski superpokal. Ta bo od srede dalje potekal v Savdski Arabiji, prvič pa bodo na njem sodelovale štiri ekipe. Prva tekma je na sporedu že v sredo, ko se bosta v prvem polfinalu pomerila Valencia in Real Madrid, v drugem dan pozneje pa še Barcelona in Atletico Madrid. Odločitev Španske nogometne zveze (RFEF), da tekmovanje za naslednja tri leta preseli v več kot 6000 kilometrov oddaljeni Jeddah, je naletela na silovito neodobravanje navijačev, saj jih bo večina turnir bojkotirala. Tako je Valencia doslej prodala le 26 vstopnic, Atletico 50, Barcelona 300 in Real 700. Zaradi kršenja človekovih pravic v Savdski Arabiji je prenos tekem sicer odpovedala španska državna televizija RTVE, na kar pa se pri RFEF očitno požvižgajo, saj računajo, da bodo na račun prodaje pravic za tekmovanje letno zaslužili okoli 30 milijonov evrov.