Ko je revija Time leta 2011 sestavljala lestvico največjih živalskih junakov, je na prvo mesto postavila Toga. Sibirski haski, ki je bil ključni člen v boju proti izbruhu epidemije davice, je skoraj sto let po svojem herojskem dejanju tako končno dobil priznanje, ki si ga je zaslužil. Vse dotlej je namreč veljalo, da je bil junak »teka za cepivo« njegov pasji kolega Balto, ki so mu v Centralnem parku v New Yorku postavili celo spomenik.

Rešil je vas na Aljaski

Leta 1925 je v izolirani vasici Nome na Aljaski izbruhnila epidemija davice. Cepiva tja nista mogla pripeljati ne letalo ne ladja, zato so ga čez ledeno deželo poslali z vlečnimi psi. Pes, ki so mu pripisali zasluge za rešitev mesta, je postal Balto, a je ta v resnici pretekel le zadnjih 48 kilometrov. Po obrazložitvi revije Time je bil vlečni pes, ki je opravil levji delež naloge, v resnici Togo. Njegovo potovanje, v katerem se je boril z ledenimi viharji, je bilo dolgo 420 kilometrov in je vključevalo prečkanje Norton Sounda, kjer je s plavanjem čez zlomljeni led rešil celotno odpravo.

Leonhard Seppala, ki je vodil sani, je s Togom v treh dneh prečkal 420 kilometrov pri –30 stopinjah Celzija, včasih pa se je zaradi ledenih vetrov boril celo s še enkrat nižjo temperaturo. To, da so ljudje na koncu za junaka razglasili Balta, mu je zlomilo srce. Togo je bil namreč njegov najljubši pes, ki se ga je na stara leta, leta 1960, spominjal z besedami: »Nikoli nisem imel boljšega psa, kot je bil Togo. Njegova moč, zvestoba in inteligenca niso mogle biti boljše. Togo je bil najboljši pes, kar jih je kdaj potovalo čez Aljasko.« Togo je bil, ko je skupaj s svojim lastnikom rešil vas, star 12 let, kar je že visoka pasja starost, poginil je štiri leta pozneje, leta 1929, danes pa je nagačen na ogled v muzeju na Aljaski.

Film z Willemom Dafoejem

»Bilo je skoraj več, kot sem lahko prenesel, ko je za svoj 'veličastni dosežek' kip dobil časopisni pes Balto,« je po krivici, ki se je zgodila Togu, povedal Seppala, ki bi bil danes verjetno od vseh najbolj vesel filma, ki ga je posnel Disney za svojo pretočno platformo Disney+. Seppalo v filmu, ki ga je režiral Ericson Core, igra Willem Dafoe, tako kot revija Time pa tudi ta film, ki je naslov dobil po glavnem junaku Togu, poskuša popraviti krivico, ki se je zgodila temu psu.

Disneyjev hommage Togu je bil premierno predvajan 20. decembra in je epski v smislu dosežka, ki je v tako ekstremnih vremenskih razmerah uspel Seppali in njegovim psom. Ericson Core je s čustveno in vizualno ekspresivno zgodbo ustregel tako Disneyju kot svojim kinematografskim ambicijam, čeprav film ne bo prišel v kino, ampak ga lahko ulovite le na spletu.