Pred kratkim pa so nas mediji obvestili o dogajanjih na koprskem sodišču, ko so dosojene kazni enostavno založili v omare, ne da bi jih izterjali od obsojenih. Na novo zaposlena administrativna moč, vešča računalništva in excellovih programov, je zadeve samoiniciativno in hitro uredila ter tako sodišču zagotovila znaten del sredstev (Dnevnik, 23. decembra). Primer dokazuje, kakšna šlamparija se dogaja na sodiščih, a kljub temu nihče za to ne odgovarja, kot da živijo v drugem svetu. Prav gotovo je to le en primer neučinkovitosti in skrajno neodgovornega dela in vodenja, nešteto pa je neodkritih, saj gotovo še sami ne vedo, kje jim sistem pušča. Odgovornost za to vsekakor seže tudi do ministrstva, ki predpiše in nadzira delo svojih uslužbencev. Si lahko predstavljate, kako bi to šlo v realnem gospodarstvu, ko bi gospodarske družbe račune za dobavljeno blago enostavno deponirale v omare? Katastrofa. V državni upravi pa to kar nekako gre. Davkoplačevalec pa to plačaj.

Sicer pa se v zadnjem času veliko govori o pravni državi. Le kdo lahko v to še sploh verjame ob tako velikih nedoslednostih in neodgovornosti?

Pred nekaj tedni so nas mediji seznanili tudi s stališčem generalnega pravobranilca EU v zvezi z našo tožbo proti Hrvaški, ki je za nas zelo neugodno. Ko o tem vprašate naše pravnike, bodo o tem spet vsak po svoje modrovali in trije bodo dali vsaj pet različnih mnenj. Kdo lahko v tak pravni sistem sploh verjame? Kakšna znanost je pravzaprav to? Če sem zelo grob, bi rekel, da je to bolj ali manj nakladanje ali mlatenje prazne slame, kakor temu rečemo pri nas na kmetih.

Si lahko predstavljate dva strojnika, ko merita en strojni del in bi namerila recimo eden 28 milimetrov, drugi pa 82 milimetrov? Ne, to je možno le med pravniki. Pri strojnikih je 28 milimetrov 28 milimetrov, četudi jih pride merit trideset. Tam drugačnega mnenja ni.

Zdi se, da neprestani pravni zdrsi počasi, a zagotovo zategujejo štrik okrog vratu pravne države. Kdo nam lahko pri tem pomaga? Pravna stroka prav gotovo ne.

Lojze Podobnik Dobrava pri Stični