Zagrebški župan Milan Bandić nima dobrih dni, zadnjo afero pa so mu zakuhali odpadki. Pravzaprav si jo je zakuhal sam, saj bi smetarska katastrofa, ki se dogaja Zagrebu, morda manj smrdela, če bi se ugriznil v jezik, a se, kot je značilno zanj, ni. Odkar Zagrebčani ločujejo odpadke in po požaru na odlagališču odpadkov Jakuševac postajajo gore odpadkov na ulicah, čeprav so se cene za odvoz odpadkov zvišale, vsakdanji prizor, prebivalcem pa prekipeva.

Protestniki: EU, prestolnica smeti

V soboto, na dan volilnega molka oziroma dan pred predsedniškimi volitvami, so na Trgu bana Jelačića organizirali proteste, Bandićev odstop pa zahtevali zaradi obtožnic proti njemu, slabega reševanja problema z odpadki, onesnaženega zraka in nasploh slabega vodenja mesta. Transparenti Kriv si, EU, prestolnica smeti – Zagreb, Zapor so bili za Bandića jasen signal, kako priljubljen je trenutno. To, da po eni strani obljublja, da od druge polovice naslednjega leta okoli zabojnikov s smetmi ne bo več nereda, tudi če bodo odpad odvažali trikrat na dan, po drugi pa nadira novinarje, ki mu postavljajo »neprijetna« vprašanja, mu pri dvigovanju priljubljenosti niti malo ne pomaga.

Bandić protestira proti sebi in bogu

Nazadnje mu je film počil prav te dni, ko je obiskal lokacijo v Zagrebu, kjer bodo gradili sortirnico odpadkov, namesto o dišeči prihodnosti pa je moral odgovarjati na vprašanja o smrdeči sedanjosti. Poročevalka za Novo TV Sanja Vištica ga je vprašala, ali mu je neprijetno, ker je Novi Zagreb prekrit s smetmi, njegov odgovor pa je bil napad na novinarko, češ da ne ločuje odpadkov. »Meni je neprijetno, ker prebivalci mesta, kot ste vi, ne ločujejo odpadkov. Zaradi vas mi je neprijetno. Kot župan sem odgovoren tudi za vas. Nekdo opravlja svoje delo, nekdo pa protestira. Župan ne more protestirati proti nikomur razen pri sebi in proti sebi, proti ljubemu bogu in proti vsem, ki ne ločujejo odpadkov… Meščani morajo biti ekološko ozaveščeni. No, pa se usedimo v vaš avto in se osebno prepričajmo, ali ločujete…« se je razburil. Kako ve, da napadena novinarka ne ločuje odpadkov, je pojasnil »psihološko«: »Jaz sem psiholog. Jaz to razumem. Po očeh ji vidim, da ne ločuje odpadkov. Pojdimo se takoj prepričat. Vsem bom plačal kosilo. Stoodstotno ne ločuje odpadkov. Vidi se ji v očeh.«

Sanjo Vištica so znanci in neznanci po incidentu, ki ga je ujela kamera, zasuli s sporočili podpore. Kot je povedala za Slobodno Dalmacijo, je jezni odziv Bandića ni presenetil niti se ji ni zgodil prvič, razkrila pa je tudi to, kar je dotlej ostalo nepojasnjeno. »Zadnje dni me v glavnem pričaka kakšna šala na račun razvrščanja odpadkov ali mojih oči. A šalo na stran, vsi so bili zgroženi zaradi vsega, kar so slišali in videli. In da, četudi v šali, me je veliko ljudi vprašalo, ali ločujem odpadke, pa naj povem še enkrat – ločujem.«

Bandić, ki ob vsem tem še vedno ni končal niti vzpenjače na Sljeme, ki jo je obljubljal že za konec leta 2018, pa še sporoča: »Tako kot se boste do mene vedli vi, tako se bom jaz vedel do vas. … Jaz sem Milan Bandić, izboril sem si to, da varujem svoje dostojanstvo, ko je ogroženo.« In še: »Med volkovi je treba zavijati, med jagenjčki pa blejati«.