Zvonko Lah je bil leta 2014 izvoljen za poslanca na listi SDS, nato pa je sredi leta 2016 zapustil najprej poslansko skupino, nato pa tudi stranko, ker se ni strinjal z njenim vodenjem. Podobno potezo je pred tem storil tudi poslanec SDS Andrej Čuš, zaradi česar ju je SDS tožila, ker nista spoštovala zavez, ki sta jih po pogodbi sprejela ob izvolitvi za poslanca. SDS je bila namreč do zdaj edina parlamentarna stranka, ki je z izvoljenimi poslanci sklenila pogodbeni odnos, s katerim naj bi se zavezali, da bodo del poslanske plače namenjali stranki ali pa v primeru izstopa iz poslanske skupine pokrili sorazmerni del stroškov za kampanjo. SDS je na podlagi sporazuma zahtevala tudi njun odstop s funkcije poslanca. Tako SDS od Čuša terja dobrih 8000 evrov, od Laha pa nekaj več kot 5000 evrov.

SDS je na družbenem omrežju objavila skopo informacijo, da je višje sodišče naložilo Lahu plačilo 5161 evrov za povračilo stroškov predvolilne kampanje skupaj z zamudnimi obrestmi od prestopa v poslansko skupino NSi. Vsebine sodbe niso objavili, zato ni mogoče ugotoviti, kako je višje sodišče argumentiralo svojo odločitev. Oba nekdanja poslanca SDS sta se sklicevala na 82. člen ustave, ki pravi, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in da pri svojem delu niso vezani na nikogaršnja navodila. Lah je danes za slovensko tiskovno agencijo dejal, da sodbe ne more komentirati, ker je še ni prejel.

Lah in Čuš do ustavnega sodišča

Zato pa je bil veliko bolj zgovoren Andrej Čuš, nekdanji predsednik podmladka SDS in aktualni predsednik stranke Zeleni Slovenije. Tako kot sta nekoč delila klopi v državnem zboru v poslanski skupini SDS, se danes pred njenimi obtožbami in terjatvami skupaj branita, saj ju zastopa isti odvetnik Rudi Potrpin. Tožba proti Čušu je v zaostanku še na prvi stopnji, ker je sodnica na ptujskem sodišču zbolela, zato se je proces SDS proti njemu zavlekel za nekaj mesecev. »Sem v zaostanku za okoli 10 mesecev. Očitno je ta materija prezahtevna za nižja sodišča in se bo treba boriti do ustavnega sodišča,« je povedal Čuš.

Ker smo bili v aktualnem mandatu priča že enemu prestopu med poslanskimi skupinami, nas je tudi pri SNS zanimalo, ali nameravajo od Lidije Ivanuše terjati povračilo stroškov kampanje ali kaj podobnega. Prvak SNS Zmago Jelinčič je pojasnil, da v njihovi stranki nimajo pogodb o kandidiranju, zato ne morejo prav veliko storiti, bodo pa razmislili, kako bi lahko ohranili delež denarja, ki ga dobiva poslanka, a bi moral pripadati stranki. Ironija v tem delu je, da je Lidija Ivanuša prestopila v poslansko skupino SDS.