Kranjsko okrožno sodišče je sklep o uvedbi postopka stečaja letalske družbe Adria Airways sprejelo 2. oktobra lani ter za stečajnega upravitelja imenovalo Janeza Pustatičnika. Rok za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic v stečajnem postopku je bil 3. januar 2020.

Do tega roka je svoje terjatve prijavilo najmanj 2029 upnikov. Upravitelj je ugotovil, da zaradi tako velikega števila v enomesečnem roku ne more preizkusiti vseh prijavljenih terjatev, zato je sodišče zaprosil za podaljšanje za mesec dni. Nov rok za predložitev osnovnega seznama preizkušenih terjatev je tako 2. marec, je danes sklenilo Okrožno sodišče v Kranju.

Stečaj Adrie Airways je zaradi insolventnosti predlagal njen nemški lastnik. Brez dela pa je ostalo več kot 500 zaposlenih.

Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, se je že dalj časa soočala s finančnimi težavami. Te so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja.

Adria je na koncu ostala brez vseh lastnih letal, več najetih so ji v tednih pred stečajem zasegle lizinške hiše zaradi neplačanih dolgov. V iskanju rešitve za boljšo povezanost Slovenije s štirimi evropskimi vozlišči se je takoj po stečaju razmišljalo o ustanovitvi novega letalskega prevoznika v lasti države, kar pa se ni izkazala za ekonomsko smiselno.