Joseph Henry Loveless je bil marsikaj – mož in oče, pa tudi serijski kriminalec, morilec, zapornik. In desetletja dolgo »neznana oseba«, John Doe, kakor neidentificiranim truplom pravijo čez lužo. Pred več kot štiridesetimi leti so namreč v neki votlini v zvezni državi Idaho v vrečki našli ostanke moškega trupla, ki so jih z revolucionarno preiskovalno tehniko genetske genealogije šele pred kratkim tudi identificirali. Gre za še eno zgodbo o uspehu prostovoljne organizacije DNA Doe Project.

Leta 1870 v Paysonu v zvezni državi Utah rojeni Loveless je že kmalu zašel na kriva pota, zaradi česar je skoraj več časa preživel v zaporih kot na prostosti. A ker je bil prebrisan, ga tudi za zapahi niso mogli zadržati prav dolgo, saj mu je vsakič uspelo pobegniti. »Prežagal je rešetke in pobegnil,« je na tiskovni konferenci ob odkritju njegove identitete povedal Anthony Redgrave iz omenjene organizacije. Večkrat so ga ujeli in poslali nazaj v zapor, a je vsakič znova ušel. Maja 1916 so ga aretirali zaradi umora druge soproge (prva se je od njega ločila in preživela) Agnes Octavie Caldwell, s katero sta imela štiri otroke. Pokončal jo je s sekiro. »Očka ni še nikoli dolgo ostal v zaporu, kmalu se bo vrnil,« stari zapisi poročajo o izjavi enega od njegovih otrok na materinem pogrebu. Imel je prav. Z žago, ki jo je skril v čevelj, se mu je znova uspelo prebiti na prostost in pobegniti.

Truplo našli 63 let po smrti

Preiskovalci menijo, da je umrl že kmalu zatem, torej maja 1916, star 46 let. A ker ne vedo, kaj se je z njim zgodilo in kdo ga je umoril, primera še niso zaprli. Truplo brez glave in okončin so avgusta 1979 našli v vrečki v jami blizu kraja Dubois v Idahu. Dvanajst let kasneje je neka deklica v jami po naključju naletela še na mumificirane noge in roko. Glave niso nikoli našli. Po dolgih letih težav z identifikacijo trupla so se preiskovalci lani za pomoč obrnili na organizacijo DNA Doe Project, kjer jim je z analizo ostankov in forenzično genealogijo uspelo ustvariti družinsko drevo in odkriti, kdo je moški.

Ker je Loveless uporabljal številne vzdevkov, njegovih sorodnikov pa v evidencah pa ni bilo, so imeli preiskovalci dela čez glavo. A jih je vztrajnost, preiskali so več kot 31.000 oseb, privedla do uspeha. V Kaliforniji je šerifovi pisarni uspelo izslediti njegovega 87-letnega vnuka, primerjava DNK se je ujemala. »Henry je bil najverjetneje umorjen kje drugje, njegove ostanke pa so nato odnesli v jamo. Mislimo, da je umrl nedolgo po pobegu iz zapora, tako da je njegovo truplo tam ležalo kar 63 let,« je še dodal Redgrave, ki je primer opisal kot zgodovinski in edinstven. Šerif okrožja Bart May predvideva, da so za »pravico« poskrbeli kar domačini, a umora najverjetneje nikoli ne bodo razrešili. tak