Ko je Guaido, ki se je lani razglasil za začasnega predsednika države, včeraj prispel pred parlament, mu varnostne sile niso dovolile vstopiti vanj. V kaotičnem dogajanju je vodja opozicije skušal splezati čez ograjo, a ga je policija odrinila nazaj.

Medtem je znotraj zbornice skupina opozicijskih poslancev sklenila zavezništvo s člani socialistične stranke Nicolása Madura in za predsednika izbrala Luisa Parro, nekdanjega zaveznika Guaidoja. Nekateri zavezniki vodje opozicije so uspeli vstopiti v stavbo, kar pa je sprožilo boje med opozicijskimi politiki.

Guaidovi zavezniki so včerajšnje postopanje varnostnih sil označili za »parlamentarni puč«. Policija je namreč vstop v poslopje parlamenta preprečila vsem opozicijskim poslancem, pa tudi novinarjem.

»Režim ugrablja in preganja poslance, militarizira zvezno zakonodajno palačo, preprečuje dostop in blokira vstop svobodnim medijem,« je na twitterju zapisal Guaido. To je realnost Venezuele: želja po spremembah nasproti diktatorstvu, ki nadaljuje svoj pregon,« je dodal.

Guaido bi za ponovno izvolitev v parlamentu potreboval 84 glasov v 167-članskem parlamentu, kar ne bi smela biti težava. V zadnjem letu dni mu je sicer podpora med ljudmi občutno upadla, saj ga je decembra podpiralo 39 odstotkov Venezuelcev, kar je občutno manj od 63 odstotkov na višku priljubljenosti. K temu so med drugim pripomogle obtožbe o korupciji v njegovem ožjem krogu sodelavcev.