Olimpijske igre so sanje vsakega športnika, priboriti si vozovnico pa je vse prej kot lahko, še posebej v ekipnih športih. Tudi slovenski odbojkarji si nadvse želijo nastopiti v Tokiu, pot do olimpijske vozovnice pa vodi prek turnirja v Berlinu, kjer se osem evropskih reprezentanc v dveh skupinah poteguje za vsega eno prosto mesto. Po današnji gladki zmagi proti Belgiji s 3:0 (23, 26, 20) so nastopu na Japonskem Slovenci korak bližje.

»Vedeli smo, da bo prva tekma najtežja, saj je treba začeti pomemben turnir. Videlo se je, da si tudi Belgijci želijo vstopnico za olimpijske igre. Vsi smo se borili, pohvaliti moram vse fante, saj smo izjemno odigrali v obrambi, padlo nam je malo žog. Mogoče smo v končnicah prvih dveh nizov odigrali bolj zbrano, mogoče je bilo prisotne tudi nekaj sreče. Čestitam celotni ekipi,« se je po uvodni zmagi smejalo Alenu Pajenku. Slovenci so nadzorovali potek vseh treh nizov, v prvem in drugem pa je bila odločilna njihova zbranost v končnici.

Selektor Alberto Giuliani je sicer obračun začel s podajalcem Dejanom Vinčićem, korektorjem Tončkom Šternom, sprejemalcema Tinetom Urnautom in Klemnom Čebuljem, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom ter prostim igralcem Janijem Kovačičem. Da si želijo zmagati, so pokazali že v prvi točki, ki jim je pripadla, z borbenostjo pa so nadaljevali. Čebulj je dobro izvajal začetne udarce, Kozamernik je blokiral, Kovačič se je izkazal z obrambami, Štern pa je zaključeval protinapade. Dovolj za 25:23. V drugem nizu je sprva igra bolj stekla belgijski vrsti, ki je povedla z 12:9 in imela pri 24:23 v drugem nizu tudi zaključno točko. Ni je izkoristila, po dveh video pregledih pa so Slovenci dobili pomembno točko, ki jo je Pajenk realiziral za zmago z 28:26. V tretjem nizu je bila Slovenija boljši tekmec in kmalu povedla z varno razliko štirih točk (16:12), ki je ni izpustila iz rok vse do konca.

»Moramo se še uigrati, občutki še niso najboljši, vseeno pa mislim, da smo dokazali, da se na igrišču borimo, tudi če nismo še čisto pravi. To se je videlo tudi po naših reakcijah v obrambi, saj nismo pustili nobene žoge, da bi padla na tla. Verjamem, da je to ena zelo pomembna karakteristika, ki nas bo morala krasiti skozi celotne kvalifikacije v Berlinu,« je bil realen Klemen Čebulj, Jan Kozamernik pa je dodal: »Bila je kar lepa tekma. Začeli smo dobro, vseeno pa mislim, da imamo še prostor za napredek. Sploh v ključnih trenutkih bi lahko odigrali bolje, naredili kakšno napako manj v vsakem nizu in prej odločili tekmo. Sem zadovoljen, a menim, da moramo za naslednje tekme dvigniti nivo igre.« Dobre volje po uvodni zmagi je bil tudi selektor Alberto Giuliani, ki je dejal: »Zadovoljen sem z zmago, prva tekma ni nikoli lahka. Odigrali smo dobro, še zlasti mi je všeč, kako smo odigrali v obrambi.« Danes imajo Slovenci prost dan, jutri jih čaka tekma z Nemčijo, ki je bila sinoči s 3:0 (19, 22, 20) boljša od Češke.