Sporazume sta novembra lani v Istanbulu podpisala Saradž in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Libijski parlament je o njih odločal, potem ko je turški parlament v četrtek podprl napotitev turških vojakov v Libijo.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni znano, ali bo Saradževa vlada upoštevala mnenje parlamenta, naklonjenega rivalski vladi v mestu Tobruk na vzhodu države.

Libija je od strmoglavljenja režima Moamerja Gadafija leta 2011 vpeta v konflikt med mednarodno priznano vlado in silami uporniškega generala Kalife Haftarja, ki je povezan z rivalsko vlado v Tobruku. Haftarjeve sile so aprila sprožile ofenzivo za zavzetje Tripolija, ki pa je trenutno na mrtvi točki.

Obe strani imata sicer svoje tuje podpornike. Medtem ko vodjo vlade narodne enotnosti Fajeza al Saradža podpirajo Turčija, Katar in Italija, so na strani uporniškega generala Egipt, Združeni arabski emirati, Savdska Arabija in Rusija. Pojavlja se zaskrbljenost, da bi lahko več let trajajoč konflikt v Libiji dobil regionalne razsežnosti.