ERC bi lahko spremenila odločitev, ker je španska volilna komisija katalonskega predsednika Quima Torro v petek razrešila s položaja poslanca katalonskega parlamenta, kar pomeni, da bo ostal tudi brez položaja predsednika regionalne vlade. Odločila je tudi, da katalonski politik Oriol Junqueras, ki je bil zaradi svoje vloge na referendumu o neodvisnosti Katalonije leta 2017 obsojen na 13 let zapora, ne sme zasesti svojega poslanskega sedeža v Evropskem parlamentu.

Vodja socialistične stranke Sanchez je v današnjem nagovoru poslancem kot "absolutno prioriteto" na premierskem položaju izpostavil dialog s Katalonijo v skladu s špansko ustavo. "Španija ne bo propadla, tudi ustava ne. Bomo pa razbili politično blokado," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V parlamentu je tudi predstavil program nove, levousmerjene manjšinske vlade, ki naj bi jo sestavljali socialisti in Podemos. Program obljublja zvišanje najnižjih plač ter povečanje obdavčitve bogatih posameznikov in velikih podjetij.

Sanchez za imenovanje na položaj premierja v prvem krogu glasovanja, ki bo predvidoma v nedeljo, potrebuje absolutno večino, torej 176 glasov v 350-članskem parlamentu. Te mu verjetno ne bo uspelo dobiti, saj socialisti skupaj s Podemosom in baskovskimi nacionalisti (PNV) ne bodo imeli dovolj glasov.

V drugem krogu glasovanja, ki bo predvidoma v torek, pa Sanchez potrebuje zgolj navadno večino. To bo dobil, če se bo vseh 13 poslancev stranke ERC vzdržalo glasovanja.

V primeru imenovanja Sancheza bo Španija po skoraj letu dni politične krize vendarle dobila vlado. Socialisti in Podemos bodo skupaj imeli 155 poslancev. To bo prva koalicijska vlada v Španiji po padcu Francove diktature leta 1975.