V teh dneh, ko je smučarska sezona na vrhuncu, se nesreče dogajajo tudi na naših smučiščih, zato policisti vsak dan opozarjajo na previdnost in opremo, ki vsakemu smučarju zagotavlja čim večjo lastno varnost. A če se vsaj pri nas večina nesreč konča s padci in manjšimi odrgninami, tako tragične in hkrati nenavadne, kot se je minuli petek pozno popoldan zgodila na Rogli, v tem delu Slovenije ne pomnijo. Kot so bili obveščeni celjski policisti, je do nesreče prišlo nekaj po 17. uri, ko je bila smučarska proga uradno že zaprta, zunaj pa trda tema.

Progo pripravljali za naslednji dan

»Petdesetletna smučarka, doma z mariborskega območja, je smučala po progi Planja v času, ko je bila proga zaradi urejanja s teptalci snega zaprta. Po do zdaj zbranih podatkih je smučarka padla za teptalcem snega, ki je vozil vzvratno, zato jo je najverjetneje prevozil. Hudo poškodovano so z reševalnim vozilom odpeljali v celjsko bolnišnico, kjer pa je v večernih urah istega dne poškodbam podlegla,« je povedala Milena Trbulin, tiskovna predstavnica celjske policijske uprave.

V podjetju Unitur nesrečo obžalujejo in poudarjajo, da si vseskozi prizadevajo, da bi vsem smučarjem zagotovili čim boljše pogoje za aktivno preživljanje prostega časa. »Pri nas tovrstne nesreče na zaprti smučarski progi v preteklosti še nismo imeli. Smučišče Rogla obratuje v skladu z obratovalnim dovoljenjem, pri čemer tudi dosledno upoštevamo zakon o varnosti na smučišču. Oba dokumenta natančno določata sistem urejenosti prog z vsemi varnostnimi blazinami, mrežami, trakovi ter označbami in signalizacijo, kot tudi način zapiranja prog v času obratovanja smučišča in zunaj tega. Nesreča na progi Planja se je zgodila zunaj obratovalnega časa. Sama proga se ni tehnično zasneževala, temveč je teptalec opravljal redno vsakodnevno vzdrževanje proge po koncu obratovanja ter pripravljal smučišče za naslednji dan,« je pojasnila Tina Tinta Kovačič iz službe za odnose z javnostmi v podjetju Unitur. In dodala, da bodo tudi v prihodnje izvajali vse potrebne aktivnosti za zagotavljanje varne smuke, prav tako pa si z vrsto dogodkov ves čas prizadevajo za čim večjo osveščenost smučarjev o varnosti na smučišču in zunaj njega.

Na sezono tisoč nesreč

Ker se v tem času tudi na Hrvaškem začenja obdobje šolskih počitnic, ko se na Rogli še posebej poveča število hrvaških turistov, ki proste dni izkoristijo za rekreacijo na tem in drugih slovenskih smučiščih, bosta slovenskih policistom tudi letos v pomoč dva hrvaška kolega, ki bosta pomagala zagotavljati varnost na smučiščih.

Kljub temu pa so nesreče na smučiščih pogoste. Kot je razvidno iz letnega poročila Inšpektorata RS za notranje zadeve so v lanski smučarski sezoni 2017/2018 prejeli zapisnike 948 nesreč, v katerih je bilo udeleženih 968 oseb. 903 udeleženci so se le lažje telesno poškodovali, 40 pa se jih je težje. Enako število nesreč je bilo tudi v sezoni 2017/2018, a brez smrtnega primera. 73 odstotkov ponesrečenih v lanski sezoni je bilo Slovencev, povečal pa se je delež ponesrečenih tujcev, med katerimi je bilo največ Hrvatov, Madžarov in Britancev. 82 odstotkov nesreč se je zgodilo med smučanjem, 16 pa med deskanjem. Štirje ljudje so doživeli nesrečo med sankanjem, trije med hojo po smučišču, dva pa pri vožnji z motornimi sanmi.

Prav tako podatki kažejo, da se največ nesreč zgodi po lastni krivdi, med vzroki pa so najpogosteje neustrezna hitrost, pomanjkljivo smučarsko znanje, utrujenost, neprimerna fizična pripravljenost ter neupoštevanje pravil o redu in varnosti ter tudi označb na smučišču.

Spomnimo, da se je decembra lani slovenski smučar smrtno ponesrečil na smučišču Kronplatz na Južnem Tirolskem, ko je med smučanjem trčil v mlajšega nemškega smučarja, ki pa se je le lažje poškodoval.