Število smrtnih žrtev je naraslo, potem ko so našli trupla več pogrešanih, je danes pojasnil tiskovni predstavnik indonezijske agencije za naravne nesreče Agus Wibowo.

Poplave so Džakarto in okoliška mesta, kjer živi okoli 30 milijonov ljudi, zajele v sredo po 18 urah obilnih padavin. Po navedbah indonezijske meteorološke agencije so bile to najobilnejše padavine na območju po letu 1866. Zaradi deževja so narasle reke, voda je poplavljala hiše in odnašala vozila.

Po podatkih indonezijskih oblasti so poplave prizadele več kot 400.000 ljudi. V zasilnih bivališčih je še vedno okoli 170.000 ljudi, ki jim primanjkuje čiste vode.

V najhuje prizadetih delih države bodo predstavniki oblasti danes obiskali tiste, ki so morali zapustiti domove, je napovedal Wibowo. Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da bo okoli 11.000 članov zdravstvenega osebja in vojakov delilo zdravila, komplete za dezinfekcijo in hrano, da bi preprečili izbruh epidemije hepatitisa A, denge ter različne zastrupitve s hrano.

Tokratne poplave in plazovi veljajo za najbolj smrtonosno katastrofo v indonezijski prestolnici po poplavah leta 2013, ko je umrlo več deset ljudi. Velemesto, ki šteje okoli 30 milijonov prebivalcev, sicer med deževnim obdobjem, ki se je začelo konec novembra, pogosto prizadenejo poplave.