Volilna komisija je odločitev sprejela po decembrski obsodbi Torre zaradi neposlušnosti. Sodišče v Barceloni mu je za 18 mesecev prepovedalo opravljanje javnih funkcij, ker med predvolilno kampanjo pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami v Španiji ni poskrbel za odstranitev simbolov v podporo katalonski neodvisnosti z javnih zgradb.

Sodba še ni pravnomočna, Torra je zavrnil obsodbo in se pritožil na vrhovno sodišče.

Španska volilna komisija je marca Torri naložila, da mora zaradi spoštovanja institucionalne nevtralnosti pred volitvami odstraniti simbole v podporo katalonski neodvisnosti.

Katalonska vlada ni upoštevala rokov

Sporen je bil predvsem napis na zgradbi katalonske vlade "Svoboda za politične zapornike in izgnance". Ob njem je bil rumen trak, na katerem je bila izražena podpora devetim priprtim katalonskim politikom, ki so bili oktobra obsojeni na dolgoletne zaporne kazni zaradi svoje vloge v poskusu odcepitve Katalonije leta 2017.

Katalonska vlada ni upoštevala dveh rokov, ki ji ju je za odstranitev napisa postavila volilna komisija. Popustila je šele tik pred načrtovanim policijskim posredovanjem.

Katalonsko višje sodišče je presodilo, da je Torra izkazal močno, večkratno in trmasto upiranje navodilu volilne komisije, ki je bilo skladno z zakonom.

Torra je med enodnevnim sojenjem dejal, da volilna komisija po njegovem mnenju ni imela pravice ukazati odstranitve simbolov, ker da je na hierarhični lestvici nižje kot predsednik Katalonije. Prav tako ni želel odgovarjati na vprašanja tožilca, odgovarjal je le na vprašanja svojih odvetnikov.