Odkar spremljam in sem tudi sam bil del našega političnega dogajanja, ne pomnim primera, ko bi predsednik kakšne stranke od premierja želel dobesedno izsiliti menjavo svojega ministra. Zelo naivno bi bilo verjeti, da želi doseči predsednik Erjavec menjavo ministrice Pivčeve zaradi njegovih lastnih visokih moralno etičnih standardov ali morebitnih ministričinih napak, povezanih s projektom SRIPT. Erjavec ni v vsem tem času niti enkrat samkrat poklical ali želel od ministrice izvedeti, kakšna je bila njena resnična vloga v projektu SRIPT, ker ga to že od samega začetka očitno ni zanimalo. Ne, svojo protikandidatko na kongresu stranke DeSUS je v trenutku obsodil in odpisal, premierja Šarca pa zaradi odločitve o nevmešavanju v delo stranke in podpore ministrici, ki svoje delo po njegovem mnenju dobro opravlja, enostavno obdolžil nižanja standardov in zaupanja v ministre. Zelo priročno, pomenljiva in skrb vzbujajoča pa je tudi Erjavčeva napoved o pogovoru s predsednikom vlade po njegovi zmagi na kongresu.

Glede na zadnja dogajanja se bojim, da je Erjavec zaradi svoje sle po maščevanju drugače mislečim sposoben za ceno umika dr. Pivčeve ogroziti tudi sam obstoj manjšinske vlade. Osebno sicer o tem ne odloča, je pa strah pred njegovo jezo in zamero med večino članov organov stranke velik in takšen scenarij ni nemogoč. Težko si je namreč drugače razlagati nekatera zelo kritična stališča posameznikov, ki postanejo ob Erjavčevi prisotnosti povsem diametralno nasprotna. Zato resnično upam, da bosta na bližnjem kongresu DeSUS med delegati prevladala razum in predvsem pogum. Ne gre namreč za prihodnost Karla Erjavca, gre enostavno za tisoče upokojencev, za starejšo generacijo, ki bolj kot kadar koli potrebuje močno stranko, ki se bo znala zavzeti za vse, kar jim v resnici pripada.

Žal je postal v zadnjih letih DeSUS predvsem stranka, namenjena izpolnjevanju osebnih ambicij, sem pa trdno prepričan, da lahko z novim vodstvom znova postane pravi sogovornik in odločevalec pri sprejemanju za vse nas potrebnih in dobrih rešitev. V nasprotnem primeru že danes vem, kakšna bo moja prva odločitev po kongresu stranke.

Tomaž Gantar, Portorož