Jože Horvat (NSi) je (ob odpravljanju dodatka za delovno aktivnost) prepričeval poslanske kolege: »Krščanski nauk uči, da morajo revnim pomagati ljudje z imenom in priimkom, ne pa država z denarjem drugih.« Torej lahko država po njegovem mnenju in po politiki NSi pomaga z denarjem drugih samo bogatim.

Vedno smo si želeli, da bi politiki sodelovali. Zdaj smo to končno dočakali. Manjšinska vlada sodeluje z opozicijo pri svojih neoliberalnih projektih. Saj so nekateri politiki sodelovali že prej, a ne ravno nam na očeh. SDS in SD sta si že leta prijateljsko delili predsednike in člane v raznih upravah, nadzornih svetih, podjetjih v državni lasti itd.

Marsikdo, z izjemo SDS, njihovih privržencev in našega vrlega predsednika, meni, da je izjava, ki jo je Žan Mahnič namenil ustavnim sodnikom (»Mafija je zaščitila mafijo«), nedopustna za demokratično državo. Pahor oziroma njegov urad pa spet nič, rekoč: »Predsednik vselej opozarja, da se moramo vsi, zlasti politiki, ki sodelujemo v javnem dialogu, disciplinirano vzdržati vsake izjave, ki jo kdo lahko razume kot žaljivo, nestrpno ali celo sovražno.« Ampak, dragi predsednik Pahor, tega nismo razumeli kot žaljivo, to je resnično žaljivo, in vaše (ne)reagiranje, čeprav se še tako izgovarjate, je temu podobno.

Ko sem že pri žaljivih izjavah, sovražnem govoru in borbi nekaterih, da tega ne bi slučajno omejili, sprašujem: uganete, kdo je (tako dobesedno) zapisal ta sovražni in nedostojni tvit, namenjen predsednici Angeli Merkel? »Ja cudovita bi bila Nemcija ce ne bi bilo te kuzle na oblasti…« Ne boste verjeli, bivši sodnik evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič.

Nekateri, Tone Krkovič, Janez Janša, Franc Kangler in še kdo, tožijo državo za visoke odškodnine. Protestiram, odškodnino bi morali dobiti mi, ki jih moramo prenašati že toliko let. In zahtevamo, da nam vrnejo ves izkupiček od prodaje orožja. Ne pozabite, v Jugoslaviji so zanj dali denar tudi naši starši.

Če česa ne veste, samo poslušajte vseveda Ivana Janeza in njegovega svetovalca Branka Grimsa. Grozijo poplave, pustoši suša in druge katastrofe, onadva pa oznanjata, da je človeški vpliv na vremenske spremembe čisto nepomemben. Torej nam ni treba ničesar spreminjati v našem načinu življenja. Še sreča, da je »filozof« Žiga Turk končno razkril vso »zaroto«: »Globalno segrevanje je samo najnovejši izgovor za uvajanje socialističnega avtokratskega sistema.«

Nadškof Zore je pridigal ob 60-letnici smrti Gregorija Rožmana: »Vsaka povedana beseda in vsako zapisano dejstvo kaže njegovo resnično vlogo v izjemno zahtevnem času divjanja svetovne vojne, ki je bila pri nas krinka za izvedbo komunistične revolucije… Bil je žlahten Slovenec in plemenit škof.« Dejstva, da je po uradni priključitvi Ljubljanske pokrajine k fašistični Italiji priredil mašo hvaležnosti Mussoliniju, poslal fašističnemu generalu Robbotiju memorandum, v katerem je predlagal sodelovanje za uničevanje »subverzivnih in uporniških elementov« (partizanov in njihovih podpornikov), ne štejejo nič. So samo »fake news«.

Namesto da bi SDS, njeni sateliti in Cerkev realno ocenjevali življenje v Jugoslaviji, ga raje demonizirajo. Janša je celo grobnico narodnih herojev sramotno označil za grobnico zločincev. To se neverjetno sklada s splošnim spreminjanjem zgodovinskih dejstev, rekoč, da so se morali kot nemočne žrtve komunizma spajdašiti z okupatorjem. Če ne verjamete, kar berite knjigo Jožeta Možine.

V Kočevski Reki, kjer je bil slavnostni govornik zapornik Igor Bavčar, je generalni sekretar Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Božo Predalič napovedal, da bodo Slovenijo kmalu »spet vodili ljudje, ki so jo ustvarjali. Takrat bodo tovrstni dogodki dobili svoje mesto v zgodovini, ki jim pripada, in ti, ki so stali v prvem postroju, bodo dobili zaslužena priznanja.« Našo bivšo državo so včasih rušili iz tujine – Argentine, Kanade, Avstralije in Nemčije – danes pa jo nekateri naši sodržavljani kar tukaj, doma. Na žalost je to edina razlika.

Polona Jamnik, Bled