Štirinajstdnevni premor je bržkone razveselil trenerja Reala Madrid Zinedina Zidana, ki upa, da bodo njegovi nogometaši v novo leto krenili bolje, kot so sklenili lanskega. Kraljevi klub je sicer neporažen že 13 tekem oziroma vse od neuspeha proti Mallorci 19. oktobra (0:1), a je prvič po sezoni 2016/2017 v prvenstvu vpisal tri zaporedne remije in za vodilno Barcelono zaostaja za dve točki. Prekinitev niza neodločenih izidov je tako s psihološkega kot rezultatskega vidika nujna, a bo vse prej kot lahka. Pred trinajstkratnimi evropskimi prvaki je namreč zahtevno gostovanje v predmestju Madrida pri Getafeju, ki mu kaže izvrstno in za četrtouvrščenim Atleticom zaostaja le za dve točki.

Španski mediji poročajo, da navijači Getafeja pripravljajo peklensko vzdušje, saj bo stadion Alfonsa Pereza razprodan, kar bo še otežilo nalogo gostom, ki jih je v zadnjih tednih pestila neučinkovitost pred nasprotnikovim golom. »Pomanjkanje golov me ne skrbi. Ni lahko vsakič doseči gola. Na nekaterih tekmah si ustvariš številne priložnosti, a ti jih nikakor ne uspe izkoristiti. Prav to se je zgodilo nam. Šteje le vsakodnevno delo. Ostati moramo mirni,« je nezbranost svojih napadalcev, ki so na zadnjih treh tekmah zabili le enkrat, pokomentiral Zinedine Zidane.

Getafe na zmago proti mestnemu tekmecu sicer čaka že od avgusta 2012, a če kdaj, lahko ravno danes upa na tri točke. Real v zadnjih sezonah namreč že skoraj tradicionalno v koledarsko leto vstopi z nizom slabih predstav, saj je med letoma 2015 in 2019 uvodna januarska obračuna dobil le leta 2017, ko je premagal Sevillo in Granado. »Sezono Getafeja bi ocenil s čisto desetko. Težko bi bili na igrišču še boljši. Tako kot že v lanski sezoni so tudi v letošnji povsem blizu mestom, ki vodijo v ligo prvakov. Biti pri vrhu v španskem prvenstvu ni lahko,« je tekmeca pohvalil Zidane.

Vsaj na papirju precej lažje delo čaka največjega tekmeca Reala Barcelono. Vodilno moštvo španskega prvenstva odhaja na gostovanje k zadnjeuvrščenemu Espanyolu (jutri ob 21. uri), ki je decembra zaradi slabih predstav odpustil trenerja Pabla Machina, za njegovega naslednika pa imenoval Abelarda Fernandeza. Ta se kot nekdanji igralec Barcelone še predobro zaveda pomembnosti katalonskih derbijev, ki velikokrat presežejo športne okvire.

Eden odmevnejših incidentov se je primeril pred tremi leti, ko so navijači Espanyola s transparentom »Shakira je od nas vseh« zbodli branilca Barcelone Gerarda Piqueja, še mnogo hujši pa se je zgodil osem let pred tem, ko je skupina navijačev Barcelone med gledalce vrgla šest bakel, zaradi česar je bila tekma začasno celo prekinjena.