V Bruslju so napovedali, da se bo von der Leynova z Johnsonom srečala prvič, odkar je 1. decembra lani prevzela položaj, imela pa bo tudi govor na londonski School of Economics.

Srečanje prihodnjo sredo na Downing Streetu je potrdil tudi Johnsonov tiskovni predstavnik.

Podrobnosti o temah njunih pogovorov še niso objavili, bosta pa gotovo govorila o pogajanjih o trgovinskih odnosih med Otokom in unijo po brexitu, za katera si v Bruslju želijo, da bi se začela čim prej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija pripravlja načrt za ambiciozen trgovinski dogovor z Veliko Britanijo, vendar je čas zanj omejen. Združeno kraljestvo bo iz unije izstopilo predvidoma 31. januarja, prehodno obdobje, med katerim bo trgovina potekala v skladu s pravili EU, pa bo trajalo le do konca leta.

Johnson se mora do julija odločiti, ali bo zaprosil za podaljšanje prehodnega obdobja - možno je za eno ali dve leti. Za zdaj vztraja, da tega ne bo naredil.

Evropska unija je za sklenitev celovitih trgovinskih dogovorov, kakršne ima s Kanado, Japonsko in Singapurjem, do zdaj potrebovala od šest do osem let.