Britanska zgodba se ponavlja leto za letom, z novimi imeni in starimi prepiri o tem, kdo si na novoletnem seznamu odlikovancev, ki jih je letos kar 1097, odlikovanja ne zasluži, in o tem, kako zelo zastareli so nazivi odlikovanj, ker je v njih še vedno omenjen že dolgo razpadli britanski imperij, med njimi tudi najprestižnejša naziva viteza in dame britanskega imperija. Ta daje ženskam in moškim pravico, da jih naslavljajo s tako zaželenimi damami in siri.

Najvišje odlikovanje za sira Eltona

Glasbena in dobrodelna legenda Elton John je že dolgo vitez. Letos je edini, ki je dobil najvišje možno odlikovanje: častni spremljevalec. Na njem je poleg monarha vedno samo 64 Britank in Britancev. Podelijo jih samo toliko, kolikor odlikovancev prejšnje leto umre. Elton John je postal član te izbrane druščine kot glasbenik z več kot petdesetletno kariero, med katero je prodal več kot 300 milijonov albumov, in kot dobrodelnik, ki s svojo slavo promovira 23 dobrodelnih organizacij, med njimi svojo fundacijo za boj proti aidsu. Med novimi slavnimi vitezi sta režiserja Sam Mandes (oskarja je dobil za film Ameriška lepotica, režiral je tudi zadnji dve bondijadi) in Steve McQueen, ki je režiral z oskarjem nagrajeni film 12 let suženj ter družbeno angažirana filma Sramota in Lakota. Med novimi damami razpadlega imperija je najbolj znana v Angliji rojena in v ZDA živeča avstralska filmska igralka in pevka, zvezdnica Olivia Newton - John, ki ja zaslovela v filmu Briljantina.

Britancev ne moti, ko imperialni dame in vitezi postanejo estradniki, ki so obenem znani dobrodelniki, skočijo pa pokonci ob viteških naslovih politikov, kot je letos po novem sir Ian Duncan Smith.

Najspornejši vitez je sir IDS

Glavno in zadnjo besedo pri seznamu novoletnih odlikovancev ima premier. Letošnjega ni »podpisal« aktualni konservativni premier Boris Johnson, ampak njegova prav tako konservativna predhodnica Theresa May. Zakaj neki je desničarja Iana Duncana Smitha hotela za viteza? Šestnajst let že mineva, odkar je ponesrečeno krajši čas vodil konservativno stranko v opoziciji. Tri leta mineva, odkar je nehal biti v glavnem nepriljubljen in kontroverzen minister. Uvedel je skrajno sporen nov sistem socialne podpore, zaradi katerega so številni Britanci na slabšem. Je zato postal vitez? Ali zato, ker je veteranski evroskeptik, ki je bil od prvega dne na okopih brexita? Ali celo zato, ker je kljub nasprotovanju brexitskemu sporazumu Therese May na tretjem glasovanju potegnil z njo? Na Otoku že dolgo kritično ugotavljajo, da ima premier vse preveč besede pri odlikovanjih in da konservativni premierji z njimi laskajo elitam, ki imajo vse, kar lahko kupiš. Tudi viteški naslov je mogoče kupiti: med vitezi je veliko donatorjev predvsem konservativne stranke. Nobena druga stranka ni nikoli tako skorumpirala sistema »političnih« odlikovanj kot konservativna.