Predsednik republike Borut Pahor je ob izteku lanskega leta napovedal, da ob koncu januarja pričakuje jasna stališča parlamentarnih strank glede spremembe volilne zakonodaje. Čez slab mesec dni bi lahko postalo jasno, ali ima predlog o ukinitvi volilnih okrajev oziroma o uvedbi relativnega neobveznega prednostnega glasu, kakršnega poznamo na evropskih volitvah, podporo 60 glasov v državnem zboru. Poleg tega je predsednik republike dejal, da v letu 2020 pričakuje več odločnejših korakov na področju strukturnih sprememb.

Dogodek leta – kongres DeSUS

Enega od vrhuncev leta 2020 bomo doživeli 18. januarja na kongresu stranke DeSUS, kjer bo postalo jasno, ali bo stranka upokojencev po 15 letih zamenjala predsednika stranke ali pa bo nadaljevala s Karlom Erjavcem. Bistveno mlajša in po oceni premierja Marjana Šarca uspešna kmetijska ministrica Aleksandra Pivec utegne biti precej trd oreh za Erjavca. Po kongresu je pričakovati tudi pogovor med Šarcem in Erjavcem, kako si predstavljata sodelovanje v manjšinski koaliciji, še zlasti zatem, ko se je po glasovanju o proračunoma in ob imenovanju ministrice Angelike Mlinar izkazalo, da je eden od petih poslancev DeSUS (Robert Polnar) postal nezanesljiv član koalicije.

V prihodnjih mesecih, verjetno marca, nameravata vsebinske in ne volilne kongrese izpeljati še dve stranki: SMC in Levica. Medtem ko se prva skuša po rekonstrukciji vodstvene ekipe (namesto Mira Cerarja je stranko prevzel Zdravko Počivalšek) prenoviti tudi vsebinsko z novim programom stranke, v Levici načrtujejo kongres, na katerem bi postavili temelje za celoletno razpravo o dolgoročnem programu stranke. To pomeni, da bodo v Levici pospešili priprave na morebitne parlamentarne volitve, poleg tega bodo poleti zagnali projekt poletne šole. V SD napovedujejo, da bodo že januarja ustanovili Zeleni forum, ki so ga napovedali na kongresu stranke novembra lani v Velenju.

Koalicijske vizije

In katere projekte izpostavljajo v koalicijskih strankah, ki bodo najbrž zaznamovali tretje desetletje v 21. stoletju? Poleg intenzivnejših priprav na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici prihodnjega leta v največji koalicijski stranki LMŠ pojasnjujejo, da bodo skupaj s partnerji skušali postaviti temelje za uspešnejše soočanje z demografskimi in podnebnimi izzivi. V letu 2020 načrtujejo realizacijo ukrepov na področju stanovanjske problematike (stanovanjski zakon, jamstvena shema), sprejem celovitega zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju ter več jasnih usmeritev pri zagotavljanju električne energije.

Boj za upokojence med SAB in DeSUS

V SAB pravijo, da bodo delo koalicije ljudje ocenjevali po tem, ali jim bo uspelo urediti zdravstvo, pri čemer pričakujejo, da bo tej vladi uspelo, kar predhodnim ni. V SAB ne načrtujejo večjih strankinih dogodkov, napovedujejo pa, da se bodo še naprej borili za pravice upokojencev, tako kot v DeSUS, kjer obljubljajo, da bo »pomembna vsaka bitka za izboljšanje statusa naših upokojencev«.

Opozicija bo tresla koalicijo

Kako nameravajo delovati v letu 2020 v opoziciji, ni povsem jasno, saj se v NSi in SDS na vprašanja Dnevnika niso odzvali. Eden ob zanimivejših dogodkov bo zagotovo nastop predsednika vlade Marjana Šarca pred komisijo za nadzor obveščevalno-varnostnih služb, ki jo vodi predsednik NSi Matej Tonin, njena člana pa sta še dva predsednika parlamentarnih strank Janez Janša (SDS) in Zmago Jelinčič (SNS). Poleg tega ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi opozicija v letošnjem letu preizkušala trdnost podpore manjšinske vlade v parlamentu z interpelacijami ministrov in morebiti celo z novo ustavno obtožbo predsednika vade zaradi domnevne zlorabe zaposlovanja na Sovi. V stranki SDS so ob zaključku leta z dobrimi željami v letu 2020 na spletni strani objavili nagovor predsednika stranke Janeza Janše kar iz leta 2012, s čimer naj bi dokazovali vizionarstvo prvaka SDS. Za SNS bo v letošnjem letu ključen dogodek sprememba volilne zakonodaje, uspeh bi predstavljalo popolno zaprtje meja za migrante, neuspeh pa nadaljevanje sedanjega stanja.

Za Levico bi bil uspeh v letu 2020 ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. To bo tudi, kot napovedujejo, leto snovanja zelenega new deala.