Tako kot leto prej so policisti leta 2019 obravnavali šest umorov (2017 so jih 13, 2015 pa 15) in pet poskusov umora (leto prej deset, 2017 sedem, 2014 štiri). Preiskovali so še pet ubojev in 14 poskusov uboja, kar je glede na kazenski zakonik nekoliko blažje dejanje od umora. Tudi letos se je potrdila teza, da se največ umorov pripeti znotraj družine in v prijateljskih krogih. Vzroki za (družinske) tragedije so različni. Naštevamo nekaj najbolj izstopajočih primerov.

Do najdbe trupla preiskovali ugrabitev

Danijel B. je 15. novembra izginil v Ankaranu, policija je primer sprva obravnavala kot ugrabitev, ob najdbi trupla v gozdu v okolici Kranja dobra dva tedna pozneje pa je bilo jasno, da je šlo za mnogo hujše kaznivo dejanje – umor. 35-letni Ljubljančan se je sredi novembra v Ankaranu, kamor je pripeljal znanca, znašel sredi pretepa. Takrat so ga videli nazadnje, v avtu je pustil denarnico, dokumente in telefon. Za njim se je do začetka decembra izgubila vsaka sled, ob sestavljanju zgodbe so policisti dognali, da so ga krvniki najverjetneje še isti dan z obale odpeljali v Kranj. Podrobnejših informacij ne razkrivajo, naj pa bi bili nekateri vpleteni tako v pretep kot v umor stari znanci policije.

Pokol zaradi lajanja psa

Konec oktobra je v romskem naselju v bližini Rake v sporu med trojico življenje izgubil 26-letni oče štirih otrok in enega na poti. Osumljenca, stara 15 in 19 let, vztrajata, da sta se zgolj branila, sorodniki žrtve pripovedujejo drugačno zgodbo. Tisti večer je med sosedi počilo zaradi lajanja psa. 26-letni Danijel B. naj bi 15-letnega nečaka prosil, naj psa umiri, najprej se je razplamtel besedni dvoboj, prepir je prerasel v ruvanje in pretep. Sorodniki osumljencev pravijo, da je Danijel mir prišel zahtevat s sekiro v rokah, njegova družina o tem ne ve nič. Hudo ranjen se je opotekal v smeri hiše, na dvorišču pa izdihnil. Med sosedi je v preteklosti že večkrat zavrelo, a groženj z ene in druge strani ni nihče jemal resno.

Z nožem nadenj na domačem dvorišču

Drugi dan oktobra ponoči naj bi Jasmin S. z nožem napadel in umoril 34-letnega Romana K. iz Bovca. Osumljeni naj bi prišel na obisk k žrtvi, ko je ta izstopila iz stanovanja, jo je večkrat zabodel z nožem, ki ga je med begom odvrgel nekaj metrov proč. Dvojica naj bi se poznala, saj sta oba delala v turizmu, ravno nerazčiščene (osebne) zadeve med njima pa bi lahko bile vzrok za tragedijo. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za ljubosumje zaradi ženske. Policija osumljenega, ki se je zaradi službe kuharja preselil iz BiH, še ni obravnavala, na sojenje pa čaka v priporu. Grozi mu najmanj petnajst let zapora.

Bratranca umoril pred očmi otroka

Dlje časa trajajoča družinska razprtija, domnevno povezana z dedovanjem, se je konec avgusta v Stožicah na pešpoti ob Savi končala tragično. 47-letni Robi R. naj bi do smrti ustrelil leto dni starejšega bratranca Aleša D., in to vpričo njegovega otroka. Osumljenca so v preteklosti že obravnavali zaradi premoženjske kriminalitete in drog, zaradi nasilja še ne.

Do smrti zabodel ženo, nato sodil sebi

Še ena družinska tragedija je konec marca pretresla prebivalce Spuhlje pri Ptuju. Po nekaj tednih nejasnosti, ko policisti niso vedeli, kateri od zakoncev je dvignil roko nad drugega, so po koncu preiskave maja zaključili, da je 58-letnik po hudem prepiru soprogo umoril z nožem, nato pa je sodil še sebi. Zakonca sta bila v kraju, kjer sta imela znano vrtnarsko podjetje, dobro poznana, skrivnost pa ni bila niti nasilna narava moža, zaradi katerega je v družinski hiši policija pred tragično nočjo večkrat posredovala.

Brutalen napad na sodnico

Junija je mariborsko okrožno sodnico Danielo R. sredi noči, ko se je vračala domov, pred domačo hišo brutalno pretepel napadalec. Policija je zaradi poskusa umora (prenagljeno) ovadila in pridržala njenega partnerja, a ga zaradi pomanjkanja konkretnih dokazov, našli niso niti orožja, 48 ur pozneje izpustila. Sodnica sama je v javnem pismu zavrnila možnost, da jo napadel partner, s katerim sta se razhajala. Po mnenju policije naj bi bil motiv osumljenca ravno selitev žrtve ter delitev premoženja. Sodnica, ki po neuradnih informacijah kriminalistom ni pustila, da bi pregledali njen mobilni telefon, je zaradi brutalnega napada podala kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu. Preiskava ostaja v slepi ulici.

S sekiro udrihal po glavi

Zadnji krvavi obračun lani se je zgodil 20. decembra v Postojni. 48-letni Benjamin K. je pri njem doma 45-letnega Tomaža Č. najprej s solzivcem onesposobil njegovo 71-letno mamo, nato pa tri leta mlajšega znanca napadel s sekiro. Tragični usodi mu je uspelo ubežati, je pa v bolnici domnevno dobil 22 šivov. Osumljenca so policisti prijeli tri dni pozneje, sodnik je zaradi poskusa uboja odredil pripor. Kaj točno je moškega gnalo v tako nasilno dejanje, ni povsem jasno. Naj bi se pa dvojica tisto dopoldne po naključju srečala v lokalni gostilni, kjer je 48-letnik domnevno začel pogrevati sedem let staro zgodbo, ko naj bi žrtev s psom hodila po njegovem travniku. Več bo znanega, ko bo zadeva prišla na sodišče.

Za uboj mame na mah pet let zapora

Je pa na sodišču že dobilo epilog sojenje 26-letnemu Iračanu, ki je julija lani na hitri cesti med Vrtojbo in Ogrskim z olfa nožem najprej napadel taksista, nato pa s smrtjo grozil še policistu. Zaradi poskusa uboja in poskusa umora bo šel za šest let v zapor, nato ga bodo za pet let še izgnali iz države. Sodba je nepravnomočna, relativno nizka kazen pa je razburila tako policiste kot javnost. »Milostno« kazen je konec avgusta za uboj 88-letne mame na mah prejela tudi Ivica K.. Ker naj bi ji mama kot že tolikokrat prej očitala krivdo za samomor sina oziroma brata, na katerega je bila sestra zelo navezana, jo je po prvem prerivanju zadavila s trakom predpasnika, nato pa jo s polenom še dvakrat mahnila po glavi. 63-letnici je pred spremenjeno obtožnico grozilo 30 let zapora, na koncu pa bila obsojena na pet let. Sodnik je verjel njenemu zagovoru, da je mama soprispevala k nastanku konfliktne situacije, ki se je sprevrgla v skrajno nasilje.