Ugotavljam, da smo Slovenci razmeroma aktiven narod. Če samo pomislim, kako oblegani so hribi, koliko kolesarjev vidim po cestah in drugje, pa razni tekaški maratoni, tudi število športnikov deloma pritrjuje temu dejstvu, pa zanimanje za spremljanje športnih tekem in prireditev, čeprav za slednje ni treba biti ravno športnik, čisto dobro gre to početje tudi v fotelju s steklenico piva in bogatim prigrizkom, kar res ni ravno športno početje. Ampak ker so za marsikoga še prazniki, bodimo prizanesljivi tudi do takih »športnikov«.

Dostikrat se vprašam, od kod tako navdušenje oziroma potreba po gibanju, takem in drugačnem. Že res, da smo ljudje v svojem bistvu bitja gibanja, a tudi bitja počitka. V rekreativnem športu je veliko pretiravanja, ker skušajo nekateri ravno s tem doseči rezultate, da bi se bodisi lahko z njimi pohvalili pred drugimi bodisi ustregli svoji pozitivni samopodobi. Kot pretiravamo v siceršnjem življenju, pretiravamo tudi v športu. Več in več, pravo športno potrošništvo! Najbrž bi moral vsak najprej znati sebe dobro poslušati in ugotoviti, kje so njegove meje. Ne glede na to, kaj pravijo drugi in koliko drugi zmorejo. Ampak potrošniška družba zahteva od nas, da damo vse od sebe, da smo učinkoviti, malodane popolni pri svojem početju, in to, morda nehote, prenašamo tudi v šport. Ki bi naj bil sprostitev, ki naj bi nam prinašal zdravje, dobro počutje, krepil telo in nekako kompenziral posledice našega, za marsikoga večinoma sedečega vsakodnevnega dela. Tu analogije, kot so »če zmore on, bom tudi jaz« in podobne, res nimajo kaj početi. Morda do tega spoznanja pridemo z leti, ko začnemo ugotavljati, da smo si nekatere zdravstvene težave mogoče pridelali sami. Mogoče pa takrat, ko ugotovimo, da ne bomo več vse močnejši in hitrejši, ker v boju proti letom in biologiji ne moremo zmagati.

Da ne boste mislili, da se delam pameten – tudi sam sem včasih dosti bolj tekmoval z drugimi, včasih tudi sam s sabo, danes pa mi je pomembno še kaj drugega, kar s sabo prinaša gibanje v naravi. Zato ne bodite nesrečni, ko vam bo vreme morda preprečilo tedenski odmerek športa.