Hrvaška predsednica je na svojem kanalu Kolinda TV na portalu youtube objavila vrsto kratkih video posnetkov, v katerih ji izražajo podporo znane hrvaške osebnosti predvsem iz političnega, a tudi znanstvenega, kulturnega in športnega življenja.

Pozornost hrvaške javnosti pa je posebej vzbudila Bušićeva, ki je septembra 1976 skupaj s svojim pokojnim soprogom Zvonkom Bušićem in še tremi hrvaškimi državljani sodelovala pri ugrabitvi ameriškega potniškega letala na liniji New York - Chicago.

Letalo s 76-potniki so preusmerili proti Evropi, da bi metali letake nad Londonom in Parizom, s katerimi so opozarjali na nedemokratičnost takratnega jugoslovanskega režima in trpljenje Hrvatov ter zahtevali neodvisnost Hrvaške. Skupina se je predala na letališču v Parizu.

Pred ugrabitvijo letala so podtaknili tudi eksplozivno napravo v eni od omaric newyorške podzemne železnice. Med poskusom deaktivacije bombe je v eksploziji umrl ameriški policist, še trije so bili ranjeni.

Zakonca Bušić sta bila v ZDA leta 1977 obsojena na dosmrtno ječo z možnostjo pomilostitve po desetih letih. Julienne Bušić so spustili leta 1989, njenega soproga pa 19 let kasneje. Ta je leta 2013 na Hrvaškem storil samomor.

Na hrvaški desnici častijo zakonca Bušić in ostale člane skupine kot borce za hrvaško svobodo in neodvisnost. Grabar-Kitarovićeva je bila leta 2018 tudi na zagrebški promociji knjige Kdo je umoril Zvonka Bušića, med katero se je prisrčno pozdravila z Bušićevo, so takrat poročali hrvaški mediji.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da je Grabar-Kitarovićeva z objavo podpore Bušićeve želela pridobiti desne volivce, ki so v prvem krogu predsedniških volitev 22. decembra obkrožili ime neodvisnega kandidata Miroslava Škora.

Hrvaški volivci bodo lahko na predsedniških volitvah v nedeljo 5. januarja izbirali med Grabar-Kitarovićevo ter nekdanjim predsednikom hrvaške vlade in SDP Zoranom Milanovićem, ki je zmagal v prvem krogu.