»Ženske so vir življenj. A vendarle se jih nenehno žali, tepe, posiljuje in sili v prostitucijo ter odstranjevanje življenja, ki ga nosijo pod srcem,« je poudaril papež. »Vsaka oblika nasilja, zadanega ženski, je skrunitev Boga, rojenega iz ženske,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Frančišek.

Glede na to, kako ravnamo s telesom ženske, razumemo svojo raven človečnosti, je še dejal in obžaloval, da je žensko telo žrtvovano »na posvetnih oltarjih oglaševanja, dobička, pornografije«. »Treba ga je osvoboditi potrošništva, treba ga je spoštovati in častiti,« je dodal.

Po njegovem prepričanju je materinstvo danes pogosto poniževano, saj da je »edina rast, ki šteje, gospodarska rast«. Spomnil je na vse matere, ki se v želji, da bi svojim otrok omogočile boljšo prihodnost, odpravijo na nevarna potovanja. Ko prispejo na cilj, pa so te ženske in otroci pogosto označeni za odvečne s strani ljudi, ki imajo »trebuh, poln stvari, srce pa prazno ljubezni«.

Pozval je tudi k močnejšemu vključevanju žensk v procese odločanja. »Ženska je darovalka in posredovalka miru in jo je treba v polnosti pridružiti odločitvenim procesom. Kajti ko ženske lahko posredujejo svoje darove, svet ponovno postane enotnejši in mirnejši. Zato, pridobitev za ženske je pridobitev za vse človeštvo,« njegove besede na spletu navaja Radio Vatikan.