Količnik obveznih rezerv bank se bo znižal 6. januarja, in sicer za 50 bazičnih točk, piše v izjavi po današnjem zasedanju odbora za denarno politiko kitajske centralne banke. Obvezna količina denarja, ki ga morajo imeti banke, se bo tako zmanjšala, sproščeni denar pa bodo lahko namenile za kreditiranje majhnih podjetij, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Centralna banka je v želji po pospešitvi gospodarske rasti lani obvezne rezerve bank znižala trikrat. Tokratno znižanje bo »izravnalo vpliv povpraševanja po gotovini« pred praznovanjem kitajskega novega leta konec januarja, je poročala kitajska državna tiskovna agencija Xinhua.

Kitajska gospodarska rast je najpočasnejša v zadnjih treh desetletjih, glavna krivca za to pa sta ohlajanje domačega povpraševanja in trgovinska vojna z ZDA.

Washington in Peking sta prejšnji mesec napovedala sklenitev prvega dela trgovinskega sporazuma, s čimer naj bi prispevali k omilitvi trgovinske vojne, ki jo državi bijeta že skoraj tri leta. Ameriški predsednik Donald Trump je obljubil znižanje oz. odpravo nekaterih carin na kitajsko blago, Peking pa napoveduje, da bo sprejel trgovinske reforme in kupoval več ameriških kmetijskih izdelkov.

Prvi del trgovinskega sporazuma bo podpisan sredi januarja, je v torek napovedal Trump. Kot je dodal, bo tudi sam odpotoval na Kitajsko, kjer se bodo nato pogovori nadaljevali.