»Uresničili so se naši najhujši strahovi. V bivališču za opice ni preživela nobena žival,« je zgodaj zjutraj sporočilo vodstvo živalskega vrta v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija. Bivališče, zgrajeno v slogu rastlinjaka, je popolnoma pogorelo. V njem so domovali orangutani, šimpanzi, nekatere manjše opice pa tudi različne vrste ptic.

Sosednji ogradi z gorilami, kjer trenutno živi sedemčlanska družina goril, je požar prizanesel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Primer preiskuje policija, živalski vrt, katerega uslužbenci so v šoku, pa je danes zaprt.

Po prvih izsledkih preiskave naj bi tragedijo zanetili leteči kitajski lampijoni, ki so sicer v Severnem Porenju-Vesfaliji prepovedani od leta 2009, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na pogorišču so preiskovalci odkrili tri lampijone z ročno napisanimi voščili.

Policija primer obravnava kot požig zaradi malomarnosti, vzpostavila pa je že stik z več posamezniki, ki jih sumijo, da so na silvestrovo v zrak spustili lampijone.

Nemško združenje za zaščito živali je po tragediji pozvalo k prepovedi ognjemetov v bližini živalskih vrtov, kmetij in psarn. Po oceni združenja je požar "grozljiv dokaz dramatičnih posledic za živali, ki jih lahko imajo tovrstna nenadzorovana praznovanja".

Živalski vrt v Krefeldu sicer letno obišče okrog 400.000 obiskovalcev. Tam med drugim živijo tudi sloni, leopardi in nosorogi. Bivališče za opice je bilo odprto leta 1975 in se razteza na površini 2000 kvadratnih metrov.