Prireditev Skoki v morje je v Portorožu na sporedu že šestnajsto leto zapored. Kot so na facebook strani dogodka zapisali organizatorji, se je zgodba, ki se je začela z noro idejo posameznika, prelevila v dogodek, ki ga pozna vsa Slovenija. Tako so lani dosegli nov rekord, saj je v morje v okviru prireditve skočilo kar 686 posameznikov iz vse Slovenije in tudi tujine.

Nepredvidenih dogodkov ni bilo, prireditev je potekala po načrtih, je povedal vodja prireditve Nino Cokan. Opozorila o nujnosti dobre priprave na skok so po njegovih besedah očitno zalegla. Enega od udeležencev je lani namreč obšla slabost in so ga morali oživljati.

Medtem ko so lani zabeležili rekordno število udeležencev, je bilo tokrat rekordno število obiskovalcev, saj so jih po njegovih besedah našteli 6000 do 7000. V dnevu brez oblačka so sicer namerili približno 12 stopinj Celzija, voda pa je imela malo pod 14 stopinj Celzija, je povedal.

Zdravniki so pred letošnjo prireditvijo še posebej opozarjali, da skok v morje v teh razmerah predstavlja veliko, predvsem kardiovaskularno obremenitev za telo, zato se je treba nanj pripraviti. Kot je povedal predstojnik urgentnega centra v Splošni bolnišnici Izola Peter Golob, takšno početje torej ni priporočljivo za vsakega, predvsem pa ne za tistega, ki bi se za to odločil zadnji trenutek.

Skok v morje pozimi je odsvetoval vsem z boleznimi srca in ožilja ter tistim, ki niso v dobri kondiciji. Nenaden stik s hladno tekočino, v tem primeru morsko vodo, lahko med drugim bistveno spremeni frekvenco bitja srca. Veliko bolj varno je, če se na stik z morjem pripravimo in vanj stopimo postopno, je svetoval.