Pjongjang ni več zavezan moratoriju, je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA dejal Kim na zasedanju vodstva vladajoče Delavske partije, ki poteka od sobote. Svet bo v bližnji prihodnosti odkril novo strateško orožje, ki ga ima Severna Koreja in ki bo zagotavljalo dolgoročno varnost države, je dodal.

Ob prehodu v novo leto se je iztekel rok, ki ga je Kim postavil ZDA za omilitev sankcij proti Severni Koreji. Pogovori med ZDA in Severno Korejo o severnokorejskem programu jedrskega orožja in ameriških gospodarskih sankcijah so zastali lani po propadlem februarskem vrhu med Kimom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Hanoju.

Kim je danes Washington obtožil, da Pjongjangu postavlja »gangsterske« zahteve, ter sporočil, da ni več podlag za to, da bi bila Severna Koreja še naprej zavezana moratoriju na jedrske preizkuse, ki ga je razglasila.

Na napoved se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že odzval ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Kima je pozval, naj Severna Koreja »ubere drugačno pot«, in poudaril, da si ZDA želijo »miru in ne konfrontacije«.