V Evropski uniji po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zasežejo rekordno količino kokaina, in sicer je ta v letu 2017 po podatkih Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami znašala 140,4 tone.

Letos so v okviru programa ZN za nadzor zabojnikov (PCC) zasegli več kot 77 ton kokaina, ki je izviral iz latinskoameriških držav, je za Le Soir povedal belgijski koordinator projekta Bob Van den Berghe.

Program Združenih narodov PCC pomaga državam pri preprečevanju nedovoljene trgovine po morju. V Latinski Ameriki deluje v približno 15 državah, vključno s pristanišči v Braziliji, Panami, Surinamu in Peruju, ki so pomembna središča za izvoz kokaina, proizvedenega v regiji, poroča dpa.

Podatki, ki temeljijo samo na pošiljkah, zaseženih v pristaniščih, kjer deluje omenjeni program, kažejo, da je Belgija vodilna vstopna točka za kokain, ki je bil poslan v Evropo, piše Le Soir. Samo v belgijsko pristanišče Antwerpen je bilo leta 2018 namenjenih 50 ton kokaina, je poročal časnik.