V vseh teh letih nismo dobili nacionalne strategije, ki bi definirala in zaobsegla razvejano področje digitalizacije zdravstva in s tehnologijo podprtih zdravstveno-medicinskih storitev na daljavo, posamezni informacijski sistemi med seboj ostajajo še preveč nepovezani, elektronska izmenjava podatkov omejena, projekti pa se prevečkrat začnejo in končajo na ravni pilotnih projektov, ki poniknejo v arhiv po zaključnem datumu projekta. Nimamo niti poenotenih izrazov na tem področju in prihaja do zmešnjave pri uporabi pojmov, kot so telezdravje, telezdravstvo, teleoskrba, telenega, telemedicina..., piše Tjaša Lampret v novi številki Nedeljskega dnevnika.

Primer: na področju teleoskrbe je na nacionalni ravni ljudem v domačem okolju na voljo le storitev SOS-gumb. Tudi ob nedavni predstavitvi projekta telemedicinske oskrbe kroničnih bolnikov je Peter Pustatičnik iz Telekoma Slovenije opozoril, da na področju teleoskrbe zelo zaostajamo. V tujini storitve teleoskrbe uporablja že več kot 10 odstotkov ljudi nad 65. letom starosti, posledično pa tudi beležijo bistveno manj nepotrebnih smrti zaradi padcev. K temu je dodal še nemške podatke s področja telemedicine, ki kažejo, da je mogoče z uvajanjem telemedicine preprečiti približno 12 odstotkov nepotrebnih smrti zaradi kroničnih bolezni. Pri nas študije, ki bi nam dala te podatke, še nimamo, kot pa pravi Pustatičnik, izsledki dosedanjih projektov in študij kažejo, da tudi pri nas številke ne bi bile bistveno drugačne.

Vse bolj široka uporaba interneta in mobilnih oziroma pametnih telefonov na območju Evropske unije predstavlja velike priložnosti tudi na področju telemedicine in teleoskrbe. Po podatkih Evropske komisije iz leta 2016 je kar 79 odstotkov prebivalcev EU v starosti od 16 do 74 let dostopala do interneta preko mobilnega oziroma pametnega telefona. Starost torej ni nujno ovira za uporabo zdravstvenih in medicinskih storitev na daljavo.

Leta 2014 so v državah članicah EU poročali o petih glavnih primerih uporabe medicine na daljavo, in sicer teleradiologiji; teledermatologija; telekapi; spremljanju bolnikov s sladkorno boleznijo na daljavo in spremljanje bolnikov s kroničnim srčnim popuščanjem na daljavo.

Nadaljevanje v tiskani izdaji ali mobilni aplikaciji Nedeljskega dnevnika.

Ostajamo športni fenomen

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kako uspešni so bili naši športniki v iztekajočem se letu, kako se skupina primorskih vinogradnikov zavzema, da bi vina znova delili na bela in črna in s tem umaknili izraz »rdeče vino«, kako smo letos v okviru akcije Iskrica Nedeljskega osrečili 14 družin, kaj nam za leto 2020 napoveduje dežurni jasnovidec… – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov ali na mobilni aplikaciji Nedeljski dnevnik.