»Segrevanje naše Zemlje je resničnost. Gre za grožnjo. Segrevanje in z njim povezane krize so povzročili ljudje. Tako moramo storiti vse, kar je v naši moči, da obvladamo ta izziv človeštva. To je še vedno mogoče,« v novoletni poslanici, ki bo na nemških televizijah predvajana zvečer, na srce Nemcem polaga Merklova. Kot dodaja, sama pri svojih 65 letih ne bo doživela vseh posledic podnebnih sprememb, ki se lahko pojavijo, če politika ne bo ustrezno ukrepala. »Naši otroci in vnuki so tisti, ki bodo morali živeti s posledicami tega, kar bomo danes naredili ali opustili. Zato bom storila vse, kar lahko, da bo Nemčija naredila svoje - ekološko, ekonomsko, socialno - za obvladovanje podnebnih sprememb,« napoveduje kanclerka.

Evropo je medtem pozvala, naj okrepi svoj glas v svetu. Nemčija se bo tudi zato v času svojega predsedovanja v drugi polovici prihodnjega leta zavzemala za vrh vseh držav članic s Kitajsko in srečanje z afriškimi državami. »Sodelovanje z Afriko je tudi v našem skupnem interesu. Šele ko bodo imeli vsi ljudje možnost za mirno in varno življenje, bosta namreč pojenjala beg in migracije,« meni Merkova v poslanici, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Nemška kanclerka je sicer prepričana, da so lahko 20. leta, v katera vstopamo, dobra leta. A ob tem poziva Nemce k pogumu, da bi bili kos izzivom, med drugim na področju digitalnega napredka. Posebej je izpostavila področje dela in poudarila, da morajo imeti ljudje tudi v prihodnosti dobra in varna delovno mesta, v starosti pa zanesljivo pokojnino »Za to bolj kot kdajkoli potrebujemo pogum razmišljati na nov način, moč zapustiti poznane poti, pripravljenost poskusiti novo in odločenost za hitrejše ukrepanje, vse to v prepričanju, da neobičajno lahko in mora uspeti, da bi lahko današnje generacije mladih in njihovi potomci na tej Zemlji še naprej dobro živeli,« še poziva Merklova.

Xi poudaril dobro delovanje politike »ena država, dva sistema«

V 12-minutnem televizijskem nagovoru je kitajski predsednik Xi Jinping poudaril, da politika »ena država, dva sistema« dobro deluje in ima podporo ljudstva. Dodal je, da sta blaginja in stabilnost Hongkonga želja vseh hongkonških rojakov in pričakovanje vseh ljudi v domovini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Hongkongu že pol leta potekajo prodemokratični protesti, na katerih je večkrat izbruhnilo tudi nasilje. Potem ko so že božične praznike zaznamovali spopadi med protestniki in policijo, se tudi na najdaljšo noč v letu obetajo shodi prodemokratičnih protestnikov - ti proteste napovedujejo tako na silvestrski večer kot na prvi dan novega leta. Med drugim naj bi drevi protestniki oblikovali človeško verigo.

Xi je sicer v poslanici izpostavil letošnje dosežke svoje države, med drugim odprtje novega mednarodnega letališča v Pekingu, pristanek kitajske robotske sonde Chang'e 4 na Luni ter izstrelitev rakete Dolgi pohod 5. Spomnil je tudi na prvo kitajsko letalonosilko domače izdelave, ki so jo letos predali v uporabo vojski.