Dogovor sta Moskva in Kijev dosegla po dolgotrajnih in zahtevnih pogajanjih tik pred današnjim iztekom roka. "Po petih dneh neprekinjenih bilateralnih pogovorov na Dunaju so sprejete končne odločitve in dosežen dogovor. Podpisan sporazum pomeni, da bo oskrba s plinom v Evropo preko Ukrajine potekala tudi po 31. decembru," je dejal izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller.

"Ukrajina je podpisala petletni dogovor," je na svojem Facebook profilu sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Gazprom naj bi prihodnje leto preko Ukrajine poslal vsaj 65 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina, nato pa od leta 2021 do 2024 vsaj 40 milijard na leto, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedal Zelenski. Ukrajina naj bi v naslednjih petih letih s tem dogovorom zaslužila najmanj sedem milijard ameriških dolarjev.

Približno 18 odstotkov letne porabe zemeljskega plina Evropske unije prihaja iz Rusije preko Ukrajine, kar je bil po poročanju francoske tiskovne agencije APF še dodaten pritisk za EU, ki je pomagala pri iskanju dogovora.