Nogometaši Chelseaja so v derbiju 20. kroga angleškega prvenstva premagali Arsenal z 2:1 in postali prvo moštvo s petimi zaporednimi zmagami proti topničarjem na stadionu Emirates. Igralci trenerja Franka Lamparda so s tem še poglobili krizo mestnih tekmecev iz Londona, ki so tri točke pred domačimi gledalci nazadnje osvojili 6. oktobra, na zadnjih 15 tekmah pa vpisali le eno zmago, pet porazov in kar devet remijev. V kako resnih težavah so trinajstkratni angleški prvaki, pove podatek, da so doma izgubili že četrtič zapored, kar se jim ni primerilo že šest desetletij. Vsaj za zdaj spremembe na bolje ni prinesla niti menjava trenerja, četudi Mikel Arteta po le dveh tekmah že dobiva številne pohvale zaradi pozitivnih sprememb, ki jih je vnesel v ekipo. »Kljub novemu porazu je Arsenal pod Arteto videti bolj spodbudno,« je na družbenem omrežju twitter ugotovil angleški nogometni komentator Gary Lineker.

Da se je Chelsea moral za zmago močno potruditi, je po tekmi priznal tudi Frank Lampard. Nadobudnega trenerja je namreč stanovski kolega po vsega 33 minutah prisilil v menjavo igralnega sistema iz 3-4-3 v 4-3-3. Taktična sprememba se mu je na koncu z nekaj sreče tudi obrestovala, saj je Chelsea po golu zaostanka v prvem polčasu v drugem tekmo le zasukal sebi v prid. Zadnja ekipa, ki je v gosteh pri Arsenalu zaostanek po prvem delu spreobrnila v zmago, je bil sicer Tottenham oktobra 2010.

Od leta 2019 se bo s prednostjo kar 13 točk pred drugouvrščenim Leicestrom poslovil Liverpool, ki je v nedeljo doma z 1:0 premagal Wolverhampton. Z večjo prednostjo sta v novo leto doslej vstopila le še kluba iz Manchestra, City in United, ki sta leta 2017 oziroma 1993 pred najbližjim zasledovalcem vodila s 14 točkami naskoka. Aktualni evropski prvaki sicer nadaljujejo izjemen niz neporaženosti na stadionu Anfield, saj na njem niso izgubili že neverjetnih 50 tekem (40 zmag in 10 remijev). Od izenačitve klubskega rekorda, postavljenega med letoma 1978 in 1980, jih po novem loči še 13 obračunov, medtem ko si absolutnega v Angliji lasti prav Chelsea. Ta je med letoma 2004 in 2008 na svojem stadionu nanizal kar 83 tekem brez poraza.

Čeprav Liverpoolčani v letošnji sezoni nimajo tekmeca, ki bi jim lahko pariral, pa vpogled v statistiko pokaže, da je iztekajoče se desetletje v celoti pripadlo Manchestru Cityju. Ta je od leta 2010 pa do danes v premier ligi skupno osvojil 818 točk, oziroma 71 več od Manchestra Uniteda na drugem mestu. Sledijo jim Chelsea (740 točk), Liverpool (710), Tottenham (703) in Arsenal (702). Branilci državnega naslova se lahko obenem pohvalijo tudi z najboljšim strelcem desetletja. S 174 ogoli je naziv osvojil Sergio Agüero, 136-krat je mrežo zatresel Harry Kane (Tottenham), ki je pristal na drugem mestu, še 22 zadetkov manj pa je dosegel Wayne Rooney (Manchester United).