Mnenje Bloudkovih nagrajencev o tem, kdo so bili najboljši športniki in športnice iztekajočega se leta, je na las podobno izboru športnih novinarjev. Ti so sredi decembra za najboljša okronali športno plezalko Janjo Garnbret in kolesarja Primoža Rogliča. Enako se je razpletlo glasovanje, ki smo ga v Dnevniku organizirali že 46. zapored. Oba sta najboljša v letu postala s precejšnjo prednostjo. Drugo mesto sta osvojila alpska smučarka Ilka Štuhec in košarkar Luka Dončić, tretje pa motokrosist Tim Gajser in kajakašica na divjih vodah Eva Terčelj. Vrsti red prvih treh v obeh konkurencah je bil identičen kot v izboru, ki ga je priredilo Društvo športnih novinarjev Slovenije.

Janja Garnbret si je drugi naziv športnice leta po izboru Bloudkovih nagrajencev prislužila z izjemnimi dosežki v plezalni steni, ki jih ponavlja iz leta v leto. Dvajsetletna športnica je ubranila naslov svetovne prvakinje v olimpijski disciplini – kombinaciji hitrostnega, balvanskega in težavnostnega plezanja. Poleg tega je svetovno konkurenco prehitela tudi v balvanskem in težavnostnem plezanju. Dobila je vseh šest tekem svetovnega pokala v balvanskem plezanju, kar pred njo ni uspelo še nobeni plezalki.

Izjemno leto je tudi za Primožem Rogličem. Vrhunec je dosegel z zmago na dirki po Španiji, kot prvi Slovenec je dobil tritedensko dirko. Na dirki po Italiji je kljub zdravstvenim težavam v skupnem seštevku zasedel tretje mesto, leto pa zaokrožil še z zmagami v skupnem seštevku dirk po Romandiji, Združenih arabskih emiratih in od Tirenskega do Jadranskega morja. Sezono je končal na prvem mestu na mednarodni lestvici kolesarske zveze.

Odlično leto je tudi za Luko Dončićem, ki podira rekorde v košarkarski ligi NBA, kjer je bil v sezoni 2018/2019 razglašen za najboljšega novinca leta. Podobno kot Roglič je na kolesarskih dirkah blestel Tadej Pogačar, ki je največji uspeh minulega leta dosegel s tretjim mestom v skupnem seštevku dirke po Španiji. Kljub poškodbi je navijače razveseljevala alpska smučarka Ilka Štuhec, ki je drugič zapored postala svetovna prvakinja v smuku, naziv najboljše na svetu pa si je prislužila tudi Eva Terčelj v kajaku na divjih vodah.