Leto 2019 smo v ljubljanski redakciji Dnevnika začeli s poročanjem o manevrih poslovneža Joca Pečečnika, ki je prek nove gradbene zakonodaje poskusil ponovno zagnati nasedli projekt prenove Plečnikovega stadiona za Bežigradom. Do danes ni jasno, ali mu bo to kljub ostremu nasprotovanju sosedov tudi uspelo, čeprav uživa neomajno podporo ljubljanske občine, ki je tudi partnerica v tem projektu.

Kljub številnim drugim nasedlim projektom v Ljubljani – predvsem državnim – so tudi letošnje leto zaznamovale številne naložbe, občina je prenovila več cest, nadaljuje projekt prenove ulic v središču mesta (Gosposvetska, Trubarjeva, Poljanska, Tavčarjeva …) in vse kaže, da se bo to nadaljevalo tudi prihodnje leto, ko naj bi po podatkih o branosti člankov bila zaključena naložba, ki jo v Ljubljani najbolj nestrpno pričakujemo. To ni nova narodna in univerzitetna knjižnica, za katero država spet nima denarja, temveč prva Ikea v Sloveniji.

Ikea začela graditi trgovino v Ljubljani

V začetku avgusta je Ikea dobila gradbeno dovoljenje za svojo prvo trgovino v Sloveniji, ki jo bodo do jeseni zgradili pri ljubljanskem nakupovalnem središču BTC. Raztezala se bo na več kot 31.000 kvadratnih metrih, zaposlovala bo do 300 ljudi, v ponudbi pa bo imela skoraj 10.000 izdelkov. Uredili bodo tudi otroško igrišče, restavracijo s 450 sedeži, bistro, prodajalno švedske hrane ter parkirišče za več kot 170 koles in 1000 avtomobilov. Krasil jo bo tudi 50-metrski oglasni stolp, ki bo recimo višji od minareta islamskega versko-kulturnega centra.

Obeta se zanimivo sojenje zaradi Stožic

Ljubljanski župan Zoran Janković je vse pogosteje gost sodišč. Letos se je moral zagovarjati zaradi obtožb podkupovanja v zadevi Gratel, v kateri je bil marca nepravnomočno oproščen, konec novembra pa je bila proti njemu vložena obtožnica zaradi domnevnega napeljevanja h kaznivemu dejanju, ker naj bi na tedanjega direktorja Energetike Ljubljana Hrvoja Draškovića pritiskal, naj podjetje kupi prostor za centralno hladilno strojnico v Stožicah le zato, da bi takrat že finančno obubožani Grep pridobil potrebna sredstva za dokončanje športnega parka Stožice.

Življenje v Ljubljani čedalje dražje

Leto so zaznamovale številne podražitve. Februarja so se podražile parkirnine v (ožjem) mestnem središču, vožnja z mestnimi avtobusi in grobnine na ljubljanskih pokopališčih. Marca je podjetje VO-KA v povprečju storitve podražilo za dobrih 70 centov, v javnem podjetju Snaga pa so zneske na položnicah dvignili za povprečno 1,65 evra. A še najbolj občutne so bile sredi leta podražitve vrtcev, ki so bile kar 14-odstotne. Omeniti je treba še blamažo pri uvedbi letne vozovnice za LPP, ki stane kar 365 evrov, zato se je zanjo odločila le peščica potnikov.

Projekt NUK II dalje, a na majavih temeljih

Maja letos so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport podpisali 1,6 milijona evrov vreden dodatek k projektni dokumentaciji za novo narodno in univerzitetno knjižnico, kar bo izbranim arhitektom iz biroja Bevk Perović omogočilo dokončanje projektov. Kdaj bodo na ministrstvu zagotovili še denar za gradnjo, za zdaj ni jasno, obeti pa niso dobri, saj v proračunih za leti 2020 in 2021 za to ni sredstev. Po napovedih bi za gradnjo potrebovali skoraj 50 milijonov evrov, na ministrstvu pa omenjajo možnost, da bi projekt sofinancirali z evropskimi sredstvi.

Gradbena dela na Cukrarni v polnem zagonu

Več kot 21 milijonov evrov – evropskih sredstev je za 13 milijonov – vreden projekt preobrazbe nekdanje Cukrarne v muzej sodobne umetnosti teče po načrtih. Delavci Strabaga so utrdili opečnate stene, porušili notranjost, odstranili streho in jo že nadomestili z jekleno konstrukcijo. Ljubljanska občina zaključek projekta načrtuje do pomladi 2021. Razstavna galerija se bo razprostirala na 2800 kvadratnih metrih, v stavbi bodo še prostor za performanse in glasbo, jazz klub in restavracija, v kleti pa bo mogoče izvajati delavnice. Tudi zunanja ureditev – južno dvorišče – bo lahko prireditveni prostor.

Cene nepremičnin podirale stare rekorde

Cene nepremičnin v Ljubljani so letos prvič presegle raven iz leta 2008. Za kvadratni meter rabljenega stanovanja je bilo v prvem polletju v povprečju treba odšteti skoraj 2800 evrov, rabljena stanovanja na bolj zaželenih lokacijah pa so se prodajala po še višji ceni. Investitorji so se tako kot leta 2008 osredotočili predvsem na gradnjo nadstandardnih, luksuznih ali prestižnih stanovanj, ki v večini primerov sploh ne upravičujejo vseh teh superlativov. V drugi polovici leta se je po statistiki začela rast cen umirjati in nihče ne bo presenečen, če se bo trend prihodnje leto obrnil.

Soseska na Brdu se še širi

Oktobra je republiški stanovanjski sklad začel graditi 498 stanovanj soseske Novo Brdo, ki bodo v celoti namenjena najemu in naj bi jih dokončali jeseni leta 2021. Najemnina naj bi znašala od šest do osem evrov na kvadratni meter. Še nekaj mesecev prej je v bližini gradnjo najemnih stanovanj zagnal ljubljanski stanovanjski sklad, ki naj bi tu dokončal 174 najemnih stanovanj. To bosta eni največjih investicij v javna najemna stanovanja, ki predstavljata tudi nekakšen preobrat od gradnje lastniških h gradnji najemnih stanovanj, ki jih sploh v Ljubljani krvavo primanjkuje.

Džamija bliže dokončanju

Približno leto in pol po ustavljeni gradnji islamskega versko-kulturnega centra so letos na gradbišču znova zabrneli gradbeni stroji. Islamski skupnosti v Sloveniji je namreč uspelo pridobiti novo večmilijonsko katarsko donacijo, s katero bodo lahko dokončali gradnjo.

Kanal C0 glavni okoljski problem

Potem ko je ljubljanska občina že zgradila več kot polovico povezovalne kanalizacijske cevi, ki bi prek Broda, Ježice, Tomačevega in Sneberij povezala Medvode in Vodice s posodobljeno čistilno napravo v Zalogu, so na okoljskem ministrstvu ugotovili, da je pri izdaji dovoljenj za gradnjo prišlo do več kršitev. Glavni problem naj bi bil, da občini za kanal ni bilo treba izvesti presoje vplivov na okolje in zdi se, da bodo sedaj vztrajali pri tem, da se ta presoja naredi vsaj za manjkajoči del. Kaj se bo zgodilo, če bi ta presoja pokazala, da bi bili vplivi na okolje preveč škodljivi, za zdaj ni jasno.

Ekspresna rešitev za nelegalno odlagališče sredi mesta

Delavci občinskega podjetja VO-KA Snaga so po nalogu občinske inšpekcije le nekaj dni po našem prvem članku o nezakonito odloženih odpadkih na območju nekdanjega Papir servisa v Mostah te v začetku decembra odpeljali. S tem so na ljubljanski občini ekspresno rešili problem, za katerega se je sprva zdelo, da se bo vlekel še mesece. V kompleksu so bili odloženi tudi nekomunalni odpadki, med katere spadajo tudi nevarni odpadki in za katere je pristojen republiški inšpektorat za okolje in prostor, kjer so postopek vodili precej zmedeno.