Slepa bolgarska prerokinja baba Vanga je napovedala vrsto stvari, ki so se že uresničile, na primer brexit, cunami leta 2004 in vzpon IS, mnogo pa se jih še bo, saj segajo do konca sveta. Ta naj bi prišel leta 5079, a najprej poglejmo, kaj je baba Vanga napisala za leto 2020. Prerokinja, ki je umrla leta 1996, ko je bila stara 85 let, za prihodnje leto napoveduje precej slabih stvari, med katerimi bi se komu kakšna lahko zdela tudi dobra.

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi zaradi skrivnostne bolezni dobil hudo okvaro možganov in morda celo oglušel, ruski predsednik Vladimir Putin pa bo žrtev atentata. Ni znano, ali ga bo preživel, je pa iz prerokb mogoče sklepati, da ga bo poskušal ubiti nekdo iz njegove varnostne službe. Rusijo bo doletela še ena slaba stvar. Nanjo naj bi padel ogromen meteorit, Pakistan, Kitajsko, Japonsko, Indonezijo in Aljasko bo prizadel cunami, v Aziji pa bo zaradi potresa stopnje 7,5 po Richterjevi lestvici umrlo okoli 400 ljudi. Dobro se ne bo pisalo niti Evropi. Baba Vanga je napovedala, da bo utrpela gospodarsko krizo in postala žrtev invazije skrajnežev, ki se bodo bojevali s kemičnim orožjem.

Kmalu kratka zlata doba

Zlato dobo bomo, kot je napovedala Bolgarka, imeli med letoma 2025 in 2028, zaradi nove oblike energije, ki naj bi jo že prihodnje leto našli na Veneri, kloniranje, zaradi katerega bomo z lahkoto dobili nove organe, bo postalo eno od najučinkovitejših načinov zdravljenja, med letoma 2072 in 2086 pa naj bi se vrnil komunizem. Še prej, leta 2053, naj bi v Evropi zavladali muslimani, poleg tega pa se bo dvignila gladina morja, ko se bosta segrela severni in južni tečaj.

Po letu 2021 in v prihodnjih tisočletjih se bo zgodilo še marsikaj neverjetnega. Amerika bo napadla Rim, in to z orožjem, ki naj bi zamrznilo nasprotnike, začeli bomo živeti tudi pod vodo, preden bomo okoli petega tisočletja spoznali boga, prestopili meje vesolja in postali nesmrtni ter se razmnoževali z Nezemljani, pa se bomo spopadali z boleznijo, ki bo povzročala hitro staranje. Mars bo postal jedrska sila in bo hotel neodvisnost, Judi bodo razvozlali potovanje skozi čas, po uničenju civilizacije pa bomo nekaj časa živeli kot zveri.

Z izgubo vida dar preroštva

Lahko bi rekli, da je imela baba Vanga bujno domišljijo, a so bolgarsko prerokinjo resno preučevali in ugotovili, da je bilo pravilnih 80 odstotkov njenih napovedi. K njej so hodili po nasvet tako običajni ljudje kot visoki politiki, na primer nekdanji sovjetski premier Leonid Brežnjev.

Baba Vanga, ki je nekaj časa živela tudi v Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev (ko je v Zemunu obiskovala šolo za slepe), umrla pa je zaradi raka na prsih, se je rodila kot običajna deklica. Imela je svetle lase in rjave oči, prelomni trenutek pa je bil, ko jo je, tako je povedala sama, v zrak vrgel tornado in jo odvrgel na bližnjem polju. Našli so jo po dolgem iskanju, prestrašeno in z očmi, prekritimi s prahom in peskom. Ker starši niso imeli dovolj denarja za operacijo, ji vida niso mogli rešiti, ji je pa zato dogodek, ki je bil kriv za njeno slepoto, prinesel dar napovedovanja prihodnosti.