Oglasil se je oče švedske najstniške aktivistke, ki je v zadnjem letu postala obraz boja proti podnebnim spremembam. Milijoni ljudi po vsem svetu so se v zadnjih mesecih pridružili 16-letni Švedinji pri osveščanju o okoljskih težavah. A Svante Thunberg, Gretin oče, pravi, da ni podpiral hčerinega boja, še manj pa njenih izostankov od pouka. Po drugi strani priznava, da je Greta dosti srečnejša odkar je aktivistka. Ob tem dodaja, da je zaskrbljen zaradi vsega sovraštva, ki ga je deležna njegova hči. Svante Thunberg je za BBC spregovoril v oddaji, v kateri je med drugim Greta prek skypa govorila z Davidom Attenboroughom, legendo naravoslovnih in dokumentarnih filmov, ki je Greto pohvalil, da je »zbudila svet« in »dosegla stvari, ki jih on in njemu podobni niso v 20 letih«. BBC je v Stockholm, kjer živi Greta, poslal svojo novinarko, da z njo in njenim očetom opravi intervju. Novinarka se je na pot odpravil z letalom, kar je v hudem nasprotju z Gretinimi načeli. »Enostavno ni bilo dovolj časa, da bi pot organizirali na drugačen način,« pravi urednica oddaje.

»Najhuje je bilo, ko je zavračala hrano«

Gretin oče je novinarju povedal, da se je Greta spoprijemala z depresijo tri ali štiri leta preden je postala aktivistka. »Prenehala je govoriti ... Nehala je hoditi v šolo,« je povedal in dodal, kako hudo je za starša, ko začne otrok zavračati hrano. Da bi se hči znova počutila bolje, je več časa preživel z njo in njeno mlajšo sestro Beato. Podobno je storila tudi njena mati, Malena Ernman, pevka, ki je nekoč nastopala na Evroviziji. Družina je pomoč poiskala tudi pri zdravnikih, ki so Greti pred štirimi leti postavili diagnozo Aspergerjev sindrom.

V naslednjih letih so v družini veliko govorili o okolju in podnebnih spremembah, kar je še posebej zanimalo Greto. Zaradi njenega strastnega zanimanja, ki je preraslo v aktivizem, sta se tudi Gretina starša odločila za nekaj sprememb. Mama se je odpovedala letenju, oče pa je postal vegan. Ko se je Greta poleti z jadrnico brez ogljičnega odtisa odpravila na podnebno konferenco v New York, jo je na dolgi poti čez Atlantik spremljal oče. »Vse to sem storil, ker sem vedel, da je tako prav. Toda tega nisem naredil, da bi rešil podnebne težave, pač pa, da bi rešil svojega otroka,« je povedal v pogovoru za BBC. »Imam dve hčeri in če sem povsem iskren, sta onidve vse, kar mi je pomembno. Želim, da sta srečni,« je še dodal.

Greta kritike prenaša »neverjetno dobro«

»Najbrž mislite, da ni običajna, da je drugačna, ker je slavna. Ampak zame je šele sedaj običajen otrok, ko počne vse, kar počnejo tudi drugi,« je pojasnil Svante in povedal, da Greta »poplesuje naokoli, se veliko smeji in se nasploh veliko zabava«. Ob pozitivnih vidikih Gretinega aktivizma je izpostavil tudi sovraštvo do Grete, ki ga mnogi izražajo prek družbenih omrežij. 16-letnica je že v preteklosti povedala, da se nanjo spravljajo zaradi njenega videza, oblačil, obnašanja in zato, ker je drugačna. Njen oče je zaradi tega močno zaskrbljen, a pravi, da Greta kritike prenaša »neverjetno dobro«. »V resnici ne vem, kako ji to uspeva,« je presenečen.

Ob koncu intervjuja je izrazil upanje, da bodo prihodnje leto »stvari nekoliko manj intenzivne« in meni, da si tudi Greta želi nazaj v šolo. Greta bo prihodnji teden dopolnila 17 let in odtlej ne bo več potrebovala spremstva na svoji potovanjih. »Če bo želela, bom šel z njo, toda mislim, da bo vedno bolj želela iti sama, kar je krasno,« je zaključil.