V Sloveniji se bo po ocenah Unicefa 1. januarja rodilo približno 51 novorojenčkov, kar je 0,013 odstotka vseh rojstev na svetu na prvi dan novega leta.

Več kot polovica vseh rojstev na svetu se bo na prvi dan novega leta zgodila v osmih državah, in sicer v Indiji (67.385), na Kitajskem (46.299), v Nigeriji (26.039), Pakistanu (16.787), Indoneziji (13.020), ZDA (10.452), DR Kongo (10.247) in Etiopiji (8493), ocenjujejo v Unicefu.

»Začetek novega leta in novega desetletja sta priložnost za razmislek o naših željah za našo prihodnost, kot tudi za prihodnost naslednjih generacij,« je dejala izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore. »Januar predstavlja začetek novega leta in vsako leto znova nas opozori na potencial, ki ga v sebi nosi vsak novorojenček ob vstopu na življenjsko pot - če jim le omogočimo to priložnost,« je poudarila.

Unicef ob tem opozarja, da je v letu 2018 v prvem mesecu po rojstvu umrlo približno 2,5 milijona novorojenčkov, med njimi tretjina le dan po rojstvu. Večina smrti novorojenčkov je posledica prezgodnjih porodov, zapletov med porodom in okužb, kot je sepsa - vzrokov, ki jih je mogoče preprečiti ali ozdraviti. Poleg tega je vsako leto mrtvorojenih 2,5 milijona otrok, navajajo v skladu.

Izjemen dosežek pri preživetju otrok

V Unicefu izpostavljajo, da je bil v zadnjih treh desetletjih dosežen izjemen napredek pri preživetju otrok, saj se je število otrok, ki umrejo pred svojim petim rojstnim dnevom, zmanjšalo za več kot polovico, precej pa zaostaja napredek na področju preživetja novorojenčkov. Novorojenčki, ki so umrli v prvem mesecu, so v letu 2018 predstavljali 47 odstotkov vseh smrti med otroki, mlajšimi od pet let, kar je 40 odstotkov več kot leta 1990, navajajo v skladu.

Unicefova globalna kampanja Vsak otrok živ poziva k povečanju vlaganj v usposobljeno zdravstveno osebje, ki z ustreznim znanjem, opremo in zdravili preprečuje in zdravi zaplete med nosečnostjo, porodom in po njem. Kampanja hkrati poziva k zagotavljanju cenovno dostopnih in kakovostnih zdravstvenih rešitev ter ukrepov za vsako mater in novorojenčka.

»Za preveč mam in novorojenčkov po svetu ne skrbi usposobljena babica ali medicinska sestra, rezultati pa so lahko uničujoči,« je opozorila izvršna direktorica Unicefa. »S skupnimi prizadevanji lahko zagotovimo, da bodo milijoni novorojenčkov preživeli svoj prvi dan, desetletje in naprej,« je dodala.