He Jiankui, ki je lani šokiral znanstveno srenjo z napovedjo rojstva dvojčic, katerih gene naj bi spremenil tako, da se ne bi mogli okužiti z virusom hiv, bo moral plačati tudi tri milijone juanov (380.000 evrov) kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče v Shenzhenu na jugu Kitajske ga je obsodilo, ker je »nezakonito izvedel spremembo genov človeškega zarodka v reproduktivne namene«, je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Xinhua je tudi poročala, da se je kot rezultat Hejevih poskusov rodil tudi tretji otrok s spremenjenimi geni, kar do zdaj ni bilo potrjeno.

He je novembra lani sporočil, da sta se rodila prva gensko spremenjena dojenčka - deklici, ki jima je s tehnologijo Crispr spremenil DNK tako, da se ne moreta okužiti s hivom.

Njegove trditve so šokirale znanstvenike po vsem svetu, sprožile pa so tudi vprašanja o bioetiki in izpostavile pomanjkljiv nadzor nad znanstvenimi raziskavami na Kitajskem.

Proti Heju je bila uvedena policijska preiskava, vlada je ustavila njegovo raziskovalno delo, univerza, za katero je delal, pa ga je odpustila.

Spreminjane genov za reproduktivne namene je v večini držav prepovedano. Kitajsko ministrstvo za zdravje je leta 2003 izdalo odlok, s katerim je prepovedalo spreminjanje genov človeških zarodkov, je pa postopek dovoljen za nereproduktivne namene.