»Pomembna je le zmaga.« Že drugo tekmo zapored je trener Cedevite Olimpije Slaven Rimac med drugimi ponovil zgornje besede, a jasno je, da z igro nikakor ne more biti zadovoljen. Tako proti Megi kot včeraj proti Ciboni so imeli Ljubljančani več sreče kot pameti in bi kaj lahko proti moštvoma, ki se borita za obstanek, vknjižili tudi poraza, ki bi jim močno otežila položaj v boju za končnico. A se jim je na koncu izšlo in so tako po nepopolnem 13. krogu še naprej v vrhu lige ABA.

Še vedno nihanja v igri

Čeprav je leto 2020 praktično že tu, se v igri Olimpije še naprej pojavljajo ene in iste težave. Rimcu nikakor ne uspe odpraviti nihanj, ki se pojavljajo med tekmo. Prav nihanja so Ljubljančane stala uvrstitev v drugi del evropskega pokala, saj so jih nasprotniki znali kaznovati, medtem ko sta Mega in Cibona za to kakovostno prešibki. Stvar je jasna – ko pri zmajih žoga kroži in igralci iščejo dodatno podajo, se dogajajo lepe stvari. Tako je bilo tudi v Zagrebu, ko je Olimpija v 12. minuti vodila že za 14 točk.

A nato je sledilo nekaj, kar se v letošnji sezoni dogaja prepogosto. Igralci začnejo nenadoma igrati sebično in se raje kot za dodatno podajo odločijo za individualne vložke, kar prinese padec. Igra v napadu postane statična, posledično pa nezanesljiva tudi obramba. Cibona je ponujeno izkoristila in bi kaj lahko prišla do zmage, če ne bi tudi sama delala nerazumnih napak. Pri vodstvu za točko je Shane Gibson sprva zgrešil v prodoru, nato pa na drugi strani storil še prekršek nad Jako Blažičem pri metu za tri. Kapetan Olimpije je vse tri proste mete hladnokrvno zadel, Filip Bundović, ki je s sireno pokopal Primorsko v 9. krogu, pa zgrešil kar dva poskusa za tri za zmago.

»V ligi ABA kot trener delujem že nekaj sezon, zato sem iz izkušenj vedel, da nas čaka težka tekma, čeprav so vsi pričakovali, da bomo imeli lahko delo. Igralcem sem pred tekmo dejal, naj verjamejo v uspeh ne glede na potek tekme. Na koncu nam je uspelo slabo situacijo obrniti v našo korist. Odločile so naše izkušnje in kakovost,« je povedal Slaven Rimac, ki je igralcem dal prostih nekaj dni, po novem letu pa začnejo pripravo na nedeljsko tekmo z Igokeo.

Krka korak bližje obstanku

Izjemno pomemben obračun v boju za obstanek med Krko in Zadrom se je v Novem mestu zaradi težav z glavnim semaforjem začel s približno desetminutno zamudo. Ne na eni ne na drugi strani se igralcem ni uspelo sprostiti, zato je o zmagovalcu odločala napeta končnica. V njej je bila manj nenatančna s črte prostih metov Krka, v zadnjem napadu pa je, podobno kot Cibonin Filip Bundović na tekmi proti Olimpiji, met za tri točke in zmago zgrešil gostujoči košarkar Bryon Allen.

»Izjemno napeta tekma, v kateri smo bili na koncu nekoliko bolj zbrani. Ni bilo lahko ujeti Zadra v zadnji četrtini. Vesel sem, da so fantje zbrali moči in da jim ni padla koncentracija. Ve se, kaj pomeni zmaga proti direktnemu konkurentu za izpad iz lige. Navsezadnje je bila naša zmaga zaslužena,« se je smejalo trenerju Krke Vladimirju Anzuloviću.

Liga ABA, 13. krog: Partizan – Primorska sinoči, danes ob 18. uri: Budućnost – C. zvezda, ob 21. uri: Mega – FMP, že odigrano: Igokea – Mornar 98:91.