Ameriška agencija za boj proti drogam išče narkokralja, ki naj bi bil še vplivnejši od razvpitega vodje zloglasnega mehiškega kartela Sinaloa Joaquina Guzmana El Chapa. Gre za med 45 in 50 let starega državljana Srbije, ki živi v Peruju, od koder Evropo zalaga s tonami drog. Ameriška agencija imena Srba ni objavila, njegova identiteta uradno ni znana, so pa neimenovani viri potrdili, da gre za nekdanjega trenerja boksa, rojenega v Srbiji, ki si je vzdevek nadel po nekdanjem jugoslovanskem predsedniku Josipu Brozu – Titu.

Prijetje srbsko-perujskega narkokralja, ki naj bi bil mogočnejši od številnih »velikanov« tihotapljenja droge, je ena od prioritet ameriške agencije, je razkril policist posebne južnoameriške enote, ki ameriškim kolegom pomaga v lovu na Srba. Tega je opisal kot pošast, ki pri tihotapljenju droge v Evropo ne varčuje. Ogromne količine denarja nameni za transport kokaina na čezoceanskih ladjah, letalih ali vse bolj priljubljenih narkopodmornicah. V Peru naj bi Tito prišel pred kakšnimi desetimi leti, kmalu mu je uspelo ustanoviti klan, ki staro celino zalaga s tonami drog. »Pred selitvijo je bil trener profesionalnih boksarjev v Srbiji. Srečeval je ogromno ljudi, tudi tiste iz podzemlja, s pomočjo katerih je navezal stike z južnoameriškimi preprodajalci mamil. V zelo kratkem času mu je uspelo od kupca postati glavni dobavitelj kokaina iz Bolivije, Kolumbije in Peruja za evropsko tržišče,« srbski časnik Kurir citira neimenovani vir.

Srbski kartel sredi Peruja

Sprva je Tito svoje ljudi pošiljal v izvidnico k perujskim šefom, da so preverjali kakovost mamil, nato je sam postal vodja kriminalne skupine, ki mamila iz Peruja povečini dostavlja v Belgijo in od tam dalje po vsej Evropi. »Govorimo lahko o srbskem kartelu sredi Peruja. Vodi ga Tito, največji kupec v tej državi proizvedenega kokaina,« navajajo preiskovalci. V začetku decembra je vojna mornarica zasegla dve toni droge in aretirala štiri osebe na podmornici, ki je zaradi mehanične napake plula po površju. Z vsakim kilogramom kokaina Tito po oceni preiskovalcev zasluži po okoli 50.000 dolarjev. Kilogram sicer stane tisoč dolarjev, v trenutku, ko ga naložijo na ladjo, njegova vrednost poskoči za petkrat. Ko pa pošiljka doseže Evropo, je kilogram vreden že okoli 50.000 dolarjev, so razkrili številke.

Srbski Kurir še piše, da je bil eden od Titovih sodelavcev Zoran Jakšić, znan član kriminalne skupine Amerika. Prijeli so ga leta 2016, zaradi tihotapljenja droge pa ga obsodili na 25 let zapora. Preiskavo je vodila posebna enota perujske policije Dirandro, ki zdaj lovi tudi njegovega skrivnostnega šefa. Leto dni pozneje so med tihotapljenjem dveh ton kokaina v Bruselj prijeli še enega domnevnega člana Titovega ožjega kroga, nekdanjega srbskega boksarja Davida Cufaja, ki pa so ga letos izpustili iz pripora. Tja pa so v približno istem času vtaknili Smaila Šikala, njegovega prijatelja in kolego boksarja, ki so ga ulovili s tono in pol kokaina. tak