Za predsednika Nogometnega kluba Olimpija Milana Mandarića ni prazničnih dni in počitnic. Je namreč v sklepni fazi pogajanj o prodaji ljubljanskega kluba kupcu iz Nemčije. »Bil sem v Nemčiji, a o podrobnostih ne morem govoriti, ker pogovori še potekajo. Ljudje iz Nemčije so zelo resni. Javnost bom obvestil takoj, ko bo dogovorjeno kaj konkretnega in kredibilnega. Vse drugo so le govorice po sistemu rekla-kazala,« nam je včeraj popoldne povedal 81-letni ameriški poslovnež srbskih korenin Milan Mandarić.

Potencialni kupci Olimpije so opravili temeljit pregled poslovanja kuba s pomočjo revizijske hiše. Zanimale so jih najmanjše podrobnosti, posebej pa so zahtevali, da njihovega imena ne smejo razkriti, sicer bodo prekinili pogajanja. Na vprašanje, kako blizu je sklenitev dogovora z novimi lastniki Olimpije, je Mandarić odgovoril: »V vsakem poslu je vse blizu in vse daleč. Američani in Angleži pravijo, da ni konec, dokler ni konec.« Mandarić je previden in noče govoriti o podrobnostih predvsem zaradi slabih izkušenj iz letošnjega poletja, ko je klub kupoval Italijan Gabriele Nardin, a se je izkazalo, da ni resen vlagatelj. Sploh ni imel dovolj denarja, zato je prelagal roke plačila in skušal znižati višino zneska.

»Ljudje, s katerimi se pogovarjamo zdaj, se ne morejo primerjati s tistimi, s katerimi so pogajanja potekala poleti, v katerih pa nisem veliko sodeloval, ker sem hitro videl, da je vse brezveze. Sedanji kupci so kredibilni ljudje, ki imajo kot Nemci poslovno disciplino in kulturo,« je pojasnjeval Mandarić, ki je v Ljubljano je prišel poleti 2015. Pod njegovim vodstvom je Olimpija v štirih letih in pol osvojila po dva naslova državnega (nanj je čakala 21 let) in pokalnega prvaka, letos pa vodi po jesenskem delu prvenstva.

Po neuradnih informacijah bo prodaja Olimpije postala uradna šele, ko bo Mandarić prejel prvo polovico kupnine. »Pričakujem, da bo dogovor sklenjen januarja. Sem optimist. Moji občutki so dobri. Ali so pravi, bo pokazal čas,« je sklenil Mandarić, ki o številkah, koliko bo iztržil s prodajo, ni hotel govoriti. Olimpija naj bi bila prodana za sedem milijonov evrov, a pred tem mora biti očiščena vseh dolgov, kar pomeni, da bo v prihodnjem mesecu prodala kakšnega igralca. Olimpija bo priprave na spomladanski del začela 13. januarja. Od novih lastnikov bo odvisno, ali bo trener še naprej uspešen in pri navijačih priljubljen Safet Hadžić. Vse bo odvisno od športnega direktorja, ki naj bi postal Mladen Rudonja. Ta je velik prijatelj Roberta Prosinečkega, ki je nazadnje neuspešno vodil reprezentanco BiH.