"Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron pozdravljata današnjo izpustitev in izmenjavo zapornikov na vzhodu Ukrajine," sta voditelja Francije in Nemčije zapisala v skupni izjavi, ki jo je na twitterju objavila nemška vlada.

"Pred praznovanjem silvestrovega in pravoslavnega božiča današnja izmenjava predstavlja dolgo pričakovano humanitarno gesto, ki bo prispevala k ponovni vzpostavitvi zaupanja med stranema," sta še zapisala.

Merklova je sicer danes po telefonu govorila z ruskim predsednikom Putinom, s katerim sta izmenjavo ocenila kot pozitivno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izmenjavo zapornikov je pozdravil posebni odposlanec Ovseja v Ukrajini Martin Sajdik. "To je zelo pomemben korak, na katerega so zaporniki in njihovi bližnji dolgo čakali," je sporočil. Strani je pozval, naj še naprej delajo vse potrebno za mirno rešitev konflikta na vzhodu Ukrajine prek celovitega spoštovanja dogovorov iz Minska.

Izmenjava ob poostrenih varnostnih ukrepih

Ukrajinske oblasti in proruski separatisti so danes na vzhodu Ukrajine izmenjali 200 zapornikov. Kijev je sprejel 76 zapornikov, separatistični samooklicani republiki Doneck in Lugansk pa 124.

Urad ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je kasneje objavil tudi seznam ljudi, ki so se vrnili z območij pod nadzorom separatistov. Med njimi je 12 vojakov in 64 civilistov. Separatisti so izpustili tudi novinarja ukrajinske podružnice Radia Free Europe/Radio Liberty Stanislava Asejeva in Olega Galazjuka.

Izmenjava je potekala ob poostrenih varnostnih ukrepih na kontrolni točki Gorlovka med samooklicano republiko Doneck in Ukrajino. Spremljali so jo predstavniki Ovseja in Rdečega križa.

Zelenski je sicer novo izmenjavo ujetnikov do konca leta napovedal oziroma terjal 9. decembra, ko se je v Parizu z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom sestal na prvem dvostranskem srečanju o krizi v Ukrajini po letu 2016. Ta vrh je potekal pod francosko-nemškim okriljem.