Opazovalne točke so bile vzpostavljene v skladu z dogovorom iz septembra 2018 med zaveznico sirskega režima Rusijo in Turčijo, ki podpira upornike.

Sirske vladne sile so v ponedeljek obkolile eno od 12 turških opazovalnih točk v Idlibu. Pred tem so v prizadevanjih za osvojitev zadnje uporniške trdnjave iz rok upornikov zavzele okoliška območja.

»Spoštujemo dogovor z Rusijo in pričakujemo, da se bo Rusija držala dogovora,« je danes sporočil Akar. »Nikakor ne bomo izpraznili tistih 12 opazovalnih točk, ne bomo odšli od tam,« je zatrdil.

Turški minister je v soboto skupaj z najvišjimi poveljniki turške vojske obiskal pokrajino Hatay ob sirski meji, kjer je pregledal turške enote, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija, ki jo skrbi morebiten nov val beguncev iz Idliba, si prizadeva za nov dogovor o prekinitvi ognja. V ta namen je v Moskvo poslala delegacijo.

Turčija se prav tako pripravlja na napotitev svojih enot v podporo mednarodno priznani vladi v Libiji v boju proti silam odpadniškega generala Kalife Haftarja.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v četrtek dejal, da se bo Ankara odzvala na poziv libijske vlade in da bo turški parlament o napotitvi sil glasoval januarja.