Družina iz Radovice v okolici Metlike, ki se je s podporo nekaterih medijev oklicala za vaško stražo, je imela v teh dneh na domu obisk večjega števila policistov. Pri družini so iskali prepovedane petarde, našli pa še precej več: celo neprijavljeno strelno orožje, več sto kosov streliva in laboratorij za hidroponično gojenje marihuane z več sadikami.

Kot so pojasnili na novomeški policijski upravi, so nalog za hišno preiskavo dobili na podlagi policijske intervencije sredi decembra. Takrat sta policista, ki sta peš patruljirala ob državni meji, v avtomobilu opazila 37-letnico, h kateri je domačin prišel po nakup prepovedanih petard. Policisti so v plastični vrečki pri 37-letnici našli 1401 nedovoljen pirotehnični izdelek, predvsem petarde, ki so v Sloveniji že več let prepovedane.

Ker so policisti posumili, da ni šlo za enkraten dogodek, in sklepali, da 37-letnica redno preprodaja petarde, jim je sodišče odobrilo hišno preiskavo na njenem domu. Preiskava je sume potrdila, saj so policisti v Radovici našli še 129 prepovedanih močnih petard.

Avtomatsko orožje in strelivo

Toda policisti niso le pobrali preostalih petard in odšli, saj se je izkazalo, da se družina, ki se v javnosti predstavlja kot »vaška straža«, ukvarja še s precej bolj resnimi nezakonitimi posli. Med hišno preiskavo so tako našli laboratorij za hidroponično gojenje marihuane, v njem pa 22 sadik prepovedane konoplje. Policisti so drogo zasegli, prav tako so odnesli tudi vso opremo za proizvodnjo marihuane.

Na novomeški policijski upravi pojasnjujejo, da bodo proti 37-letnici zaradi zaseženih petard sprožili prekrškovni postopek, zaradi marihuane pa jo čaka kazenska ovadba zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Kriminalisti bodo ovadbo spisali, ko dobijo iz nacionalnega forenzičnega laboratorija potrditev, da gre za prepovedano marihuano.

Kazenska ovadba čaka tudi 47-letnika – neuradno gre za soproga 37-letnice – pri katerem so policisti našli neprijavljeno pištolo, avtomatsko puško ter 350 nabojev različnih kalibrov za avtomatsko in polavtomatsko orožje. Po naših informacijah so policisti pri 47-letniku našli avtomatsko puško M-56, ki jo je za jugoslovansko ljudsko armado izdelovala Crvena zastava. Kriminalisti bodo 47-letnika ovadili zaradi nedovoljenega prometa z orožjem.